Підбиття підсумків року вже стає поганою традицією. Рік тому ми публікували статтю про те, як змінився ринок мікрокредитів України за рік війни. А сьогодні розповімо про зміни за другий рік війни. Дуже хочеться, щоб на цьому цикл таких матеріалів припинився. Але й не варто тішити себе ілюзіями – бойові дії продовжуються, смерті, руйнування, апатія, депресія, втома, безвихідь. Однак, з іншого боку, могло бути гірше, якби не подвиги ЗСУ.

Як змінився ринок МФО України за два роки війни

Як мікрофінансові організації адаптувалися до умов війни?

Спершу коротко згадаємо перший рік війни та ситуацію на ринку мікропозик. Отже, 24 лютого 2022 року усі МФО зупинили кредитування. Наприкінці березня деякі компанії почали відновлювати роботу, проте більшість сервісів повернулися лише у липні-серпні, і то видавали дуже малу кількість позик. Помітне збільшення обсягів кредитування розпочалося у вересні. До кінця 2022 року мікрофінансові організації остаточно адаптувалися до нових реалій. Багато хто ж закрився або так і не відновив діяльність до цього дня, перебуваючи на паузі.

Умови кредитування за перший рік помітно змінилися: підвищилися відсоткові ставки, багато компаній зменшили терміни та суми кредитів, зникли довгострокові позики, знизилася кількість безвідсоткових мікрокредитів, акцій та знижок стало менше. І найголовніше – підвищилися вимоги до потенційних позичальників. Зі зрозумілих причин отримати онлайн кредит стало набагато складніше, ніж до війни. Забігаючи наперед, зазначимо, що за другий рік повномасштабного вторгнення умови значно покращились.

Головні зміни у сфері мікропозик за другий рік війни

  • Відкрилася велика кількість нових МФО. Наприклад, Treba.Credit, Pango, Procent, Finbar. Понад 10 нових мікрофінансових організацій. І це дуже добрий знак, що незважаючи на війну з'являються нові сервіси.
  • Деякі компанії поновили кредитування. Після тривалої паузи ряд МФО вирішили повернутися на ринок. Це Mister Money, Microcash, KLT та інші.
  • З'явився сервіс, який видає кредити у криптовалюті – BitCapital. Прогрес не стоїть на місці, і він не оминув Україну.
  • Процентні ставки не можуть бути вище 1% на день. Верховна Рада України ухвалила важливий законопроект, що обмежує процентні ставки за мікропозиками. Проте зниження ставок буде поетапним. На даний момент це 2.5% на день, з 22 травня – не вище 1.5%, і лише з 18 вересня повноцінно почне діяти обмеження на рівні 1% на день.
  • Анулювання ліцензій відомих МФО. Навесні 2023 року НБУ провів дуже жорсткі перевірки та виписав штрафи багатьом компаніям. А в деяких навіть відібрав ліцензії: спочатку під каток потрапили Ccloan та Mister Cash, а трохи пізніше Зекредит та Banana Credit. Ніхто з них не відновив роботу і, судячи з усього, вже й не повернеться.
  • Підвищення максимальних сум кредитів. Інфляція робить свою справу, тому МФО змушені збільшувати ліміти для своїх клієнтів. Зросла максимальна сума мікропозики в Moneyveo, SlonCredit, Selfiecredit, Dodam та деяких інших сервісах.
  • Акцій та промокодів стало більше. Мікрофінансові організації майже повернулися на довоєнний рівень у плані різних акцій та промо-кодів.
  • Відновилося довгострокове кредитування. Наприклад, Манівео запустив нову програму із позиками на тривалий термін, яка називається Trend. Усього зараз шість компаній надають довгострокові кредити.
  • Польські МФО почали видавати мікропозики українцям у Польщі. Це опосередковано стосується ринку швидких кредитів України, проте не можна не відзначити появу таких компаній. Тепер українці, які проживають у Польщі, можуть оформити кредит без карти побиту.

Які МФО України видають онлайн кредити у 2024 році?

За другий рік війни список працюючих мікрофінансових організацій помітно збільшився завдяки новим і відновившим кредитування старим сервісам. На даний момент у рейтингу представлено 40 МФО, які видають онлайн кредити під час війни. Умови сильно відрізняються у різних компаніях. Стандартна сума позики для нових клієнтів – від 5 до 15 тисяч гривень, хоча в деяких можна взяти навіть 50 000. Термін кредиту – від 1 до 30 днів, але є винятки: в одних максимальний термін обмежений 14 днями, а інші можуть запропонувати мікропозику на 3 та більше місяців. Відсоткові ставки – від 0,01% до 2,50%.

Отримати кредит на карту складніше, ніж до війни, але трохи легше, ніж у перший рік воєнних дій. Багато залежить від кредитної історії та кредитного рейтингу позичальника. Якщо у вас погане кредитне досьє, то заявку здебільшого схвалять, але навряд чи на тих умовах, які запитували: сума буде меншою, а в окремих сервісах і процентна ставка вища.

Варто зазначити, що у всіх мікрофінансових компаніях України діють географічні обмеження. Не можуть взяти онлайн кредит мешканці окупованих територій, а також прифронтові регіони: Донецька, Херсонська, Запорізька та Харківська області. Зазвичай виняток робиться для таких міст, як Запоріжжя та Харків. Можна зустріти у цьому списку частину Дніпропетровської області, насамперед Нікопольський район, а також Сумську, Чернігівську та Миколаївську області. Політика в кожній МФО відрізняється і правила можуть змінюватись в залежності від ситуації на фронті.