Національний банк України встановлює дуже суворі правила роботи для фінансових компаній та жорстко карає за порушення законів. Цього місяця НБУ позбавив ліцензії компанію «Інвеструм», яка володіє двома МФО – Зекредит та Banana Credit. Ліцензію на видачу кредитів анульовано 25 травня 2023 року. Раніше аналогічні заходи були вжиті до Ccloan та Mister Cash.

Зекредит і Banana Credit

Варто зазначити, що Нацбанк до цього тричі штрафував "Інвеструм" за порушення правил роботи, востаннє у квітні – тоді компанія отримала штраф розміром 34 000 гривень за надання завідомо недостовірної інформації щодо виконання рішення Національного банку України та несвоєчасне подання відомості про укладення з колекторами договорів врегулювання заборгованості.

Як повідомляється на сайті НБУ, сервіси Зекредит та Banana Credit втратили ліцензію через порушення вимог законодавства України, зокрема, законів "Про споживче кредитування", "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Пояснення
Після відкликання ліцензії мікрофінансова організація позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Анулювання ліцензій не звільняє фінансову компанію від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Згідно з даними Національного банку України, за підсумками першого кварталу цього року «Інвеструм» мала третій показник на ринку за виручкою, яка становила 420 мільйонів гривень. При цьому відрив від лідерів Mycredit та Credit Kasa досить незначний. Наразі невідомо, чи скоро Зекредит та Банана відновлять свою діяльність і чи відновлять взагалі. Сервіси онлайн кредитування Ccloan та Mister Cash, ліцензії яких анулювали 24 лютого 2023 року, досі не повернулися.