Війна наведенню ладу на ринку мікрофінансування не перешкода. Поки хтось каже "не на часі", Національний банк України посилює перевірки та жорстко карає тих, хто порушує правила. І якщо раніше НБУ штрафував та закривав переважно маловідомі МФО, то зараз черга дійшла до великих компаній – 24 лютого 2023 року втратили свої ліцензії такі відомі мікрофінансові організації, як Ccloan та Mister Cash.

НБУ анулював ліцензії Ccloan та Mister Cash

Внаслідок позапланових перевірок НБУ анулював ліцензії на надання кредитів компаніям Містер Кеш та Сслоан. Причина – численні порушення законодавства, зокрема Законів України «Про споживче кредитування», «Про електронну комерцію», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», а також нормативно-правових актів Нацбанку.

Наприкінці 2022 року мікрофінансові організації отримували попередження та були оштрафовані за недотримання встановлених вимог до договору про споживчий кредит, а Mister Cash додатково за неетичну поведінку, яка порушувала «колекторський» закон. Рішення про відкликання ліцензії набуло чинності моментально, тобто 24.02.2023.

Mister Cash та Ccloan входять до групи СС Capital. Простими словами, власник цих МФО той самий, що ні для кого не було секретом, враховуючи схожість сайтів і принципів роботи. Також у групу входить страхова компанія «Опіка». Усі три організації були покарані і втратили ліцензії.

Подальша доля Містер Кеш і Сслоан наразі невідома. Не виключено, що вони більше не повернуться на ринок, тим більше, що обидві компанії зазнали збитків під час війни, згідно зі звітом за 2022 рік.

Анулювання ліцензій Mister Cash і особливо Ccloan – це серйозний сигнал усім МФО від Національного банку України, який дає зрозуміти, що не закриватиме очі на порушення правил. Незалежно від того, маленька та маловідома це компанія чи статусна з великою базою клієнтів – закон один для всіх.

Починаючи з 2020 року, коли було прийнято закон про спліт і регулятором ринку мікропозик став НБУ, контроль за сервісами онлайн кредитування посилився, було прийнято дуже багато законів та постанов, які наблизили сферу мікрокредитування до європейських стандартів. І, як бачимо, цей процес продовжується.