Верховна Рада України, 22 листопада 2023 року, ухвалила важливий законопроект №9422, який встановлює граничні ставки для мікрокредитів на рівні 1% в день. Ще навесні цього року НБУ виступав за обмеження відсоткових ставок за онлайн кредитами в МФО до 0.8%, весь цей час точилися дискусії, розроблявся законопроект, який був зареєстрований у парламенті 26.06.2023, і ось цей епохальний для сфери швидких позик день настав. Не зайвим буде зазначити, що ухвалення відповідного закону було однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

В Україні обмежили відсоткову ставку для МФО

Зниження процентної ставки буде не миттєвим, а поетапним. Перші 120 днів після опублікування закону діє обмеження 2.5% на день, наступні 120 днів – 1.5% і зрештою до рівня 1%. Таким чином, вже у серпні 2024 року максимальна денна відсоткова ставка за мікропозиками не зможе перевищувати 1% на день. До речі, практика поступового зниження ставки використовувалася багатьма європейськими країнами.

Крім обмеження денної ставки для МФО, закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг» вносить інші зміни. Зокрема, забороняється видавати кредити особам, які перебувають у реєстрі лудоманів, завдяки чому вони не зможуть використати кредитні кошти для ставок та закопувати себе у боргову яму.

На даний момент середня ставка на ринку мікропозик становить 2.5% на день, якщо не враховувати позики під 0.01%, використання промокодів та програм лояльності. У деяких компаніях вона сягає 5%. І це, звісно, неприпустимо. Ми давно чекали на прийняття цього закону, що було неминучим рішенням, якщо Україна прагне бути частиною цивілізованого світу. Позичальники виграють від законопроекту №9422, хоча отримати кредит тепер буде значно складніше, оскільки МФО суттєво підвищать вимоги до потенційних клієнтів.

Для мікрофінансових організацій це дуже болісне нововведення, а його невиконання каратиметься штрафом від 85 000 до 170 000 гривень за кожен виявлений випадок. Варто очікувати закриття кількох компаній, які не зможуть адаптуватися. Інші ж давно знали про майбутні зміни, вони мали час підготуватися. До того ж законом передбачено поступове зниження процентної ставки за мікропозиками, тому шоком для МФО це не повинно стати.