За офіційними даними, у Польщі проживає понад 2 мільйони українців. Деякі поїхали до війни, але більшість покинула рідний дім, рятуючись від навали орди в сусідній країні, за що ми будемо вічно вдячні. Незважаючи на поширені стереотипи, за кордоном життя не таке барвисте та безтурботне. Тому з кожним днем попит на мікропозики серед українців у Польщі лише зростає. А, як відомо, коли є попит, з'являється і пропозиція – вже три польські мікрофінансові компанії готові надати онлайн кредит громадянам України. Як отримати, які документи знадобляться, чи потрібна карта побиту, які умови та вимоги, де видадуть мікропозику українцям у Польщі – про все далі по порядку.

мікропозика для українців у Польщі

Які польські МФО видають онлайн кредити українцям?

На цей час 3 мікрофінансові організації надають позики громадянам України. Принаймні нам відомо про три компанії після вивчення польського ринку. Це Smart Pozyczka, Pozyczkaplus та Wandoo. Не виключено, що є й інші, перевірити ми не маємо можливості. Але перелічені три МФО дуже активно видають мікропозики українцям у Польщі, це 100% інформація. Нижче детальніше познайомимося з умовами отримання мікрокредиту у вказаних сервісах.

Pożyczkaplus

Аналог популярної української МФО Creditplus. Власником є компанія «Aventus Group Sp. z o. o.». Нові клієнти можуть отримати до 3000 злотих під 0% або до 5000 під 0.20% з урахуванням комісії. Тобто, якщо хочете безвідсоткову позику, то обирайте суму до трьох тисяч злотих. Якщо більше – відсоткова ставка підвищується та необхідно сплатити комісію. Термін у обох випадках становить 30 днів. Для постійних клієнтів ліміт сягає 15 000 злотих. Термін кредитування залишається таким самим, а денна ставка дорівнює 0.40% з урахуванням комісії. Видають мікропозики з 18 років. Перейти на сайт Pożyczkaplus

Smart Pożyczka

Мікрофінансова організація Smart Pożyczka також належить компанії «Aventus Group Sp. z o. o.». Умови кредитування повністю збігаються з Pożyczkaplus, тож не будемо повторюватися. Перейти на сайт Smart Pożyczka

Wandoo

У цій МФО, якою володіє «Wandoo Finance Sp. z o.o.», умови дещо відрізняються від попередніх двох сервісів. Насамперед немає першого кредиту під 0%. Новим клієнтам доступно до 5000 злотих під 0.40% на день (0.05% – відсотки та 0.35% – комісія). Сума повторного кредиту складає 10 000 злотих. Позики оформляються на 30 днів. Мінімальний вік клієнта – 20 років. Перейти на сайт Wandoo

Необхідні документи для отримання мікропозики у Польщі

Для оформлення онлайн кредиту в польських мікрофінансових організаціях українцям необхідно мати мінімальний набір документів, який є у більшості:

  • Паспорт
  • Страхування
  • Трудова книжка
  • PESEL

У процесі реєстрації на сайті МФО потрібно буде вказати номер PESEL, термін дії та номер паспорта, страховий номер в Україні, а також надати скани чи якісні фото трудової книжки та паспорта.

Чи потрібна карта побиту?
Карта побиту не треба для оформлення онлайн кредиту у Wandoo, Smart Pozyczka або Pozyczkaplus. Однак, якщо у вас є карта побиту, це розширює ваші можливості. Можете спробувати звернутися в інші польські МФО. Хоча здебільшого вони видають кредити лише громадянам Польщі.

Вимоги до клієнтів у польських МФО, які видають позики українцям

  • Вік – від 18 до 73 років. Такі вікові рамки у Smart Pozyczka та Pozyczkaplus, тоді як Wandoo кредитує від 20 років.
  • Наявність банківського рахунку в будь-якому польському банку. Важливо мати індивідуальний банківський рахунок без співвласників. На нього зараховуються кредитні кошти. Також за його допомогою відбувається ідентифікація позичальника.
  • Польський номер телефону та e-mail. Напевно, у вас є sim-карта польського оператора та зареєстрована електронна пошта, які потрібно буде вказати в анкеті.
  • Стабільне джерело доходу. Зрозуміло, потрібно підтвердити свою платоспроможність, що є гарантією повернення позики.

Умови кредитування у мікрофінансових організаціях Польщі

Нижче наведено загальні умови надання мікропозики в польських МФО для нових клієнтів, тобто при першому оформленні онлайн кредиту:

  • Сума – від 200 до 5000 злотих
  • Процентна ставка – від 0% до 0,40% на день
  • Термін кредитування – 30 днів

При повторному зверненні до Pozyczkaplus та Smart Pozyczka вже можна отримати до 15 000 злотих на 30 днів. У Wandoo ліміт для постійних клієнтів складає 10 000 злотих. Процентна ставка для повторних кредитів – 0,40% на день з урахуванням комісії. Зверніть увагу, що майже у всіх польських сервісах нараховуються не лише відсотки, а й комісія.

Як оформити мікрокредит українцю у польських МФО?

Відповідаєте всім вимогам, маєте необхідні документи і вас влаштовують умови кредитування? Тоді можна приступати до процедури оформлення мікропозики, дотримуючись покрокової інструкції:

  1. Виберіть МФО: Smart Pozyczka, Pozyczkaplus або Wandoo. Звісно ж, рекомендуємо першу чи другу через безвідсотковий кредит, хоча й у Вандо ставка досить низька.
  2. Зареєструйтесь на сайті мікрофінансової організації, заповнивши усі поля анкети.
  3. Пройдіть верифікацію одним із запропонованих способів та підтвердіть номер свого банківського рахунку.
  4. Подайте заявку на кредит та дочекайтеся рішення. Після цього підпишіть договір та чекайте на зарахування грошей.

Якщо ви раніше брали позики в українських мікрофінансових організаціях, то труднощів взагалі не виникне, оскільки процес аналогічний. Але зі своїми нюансами, зрозуміло.

Аналіз ринку мікрокредитування у Польщі

Дуже часто доводиться чути в Україні, що мікропозики – це зло і треба закрити всі ці контори. Насправді ж мікрофінансові організації є в багатьох країнах світу, і Польща не виняток. У наших сусідів сфера швидких позик досить молода, але дуже розвинена. Багато компаній, висока конкуренція, державне регулювання, у тому числі встановлення максимальних процентних ставок та лімітів на суму позики.

Умови, звісно, набагато вигідніші, ніж в Україні. Тут не зустрінеш ставку 2% на день. Більшість МФО пропонують безвідсотковий кредит, часто навіть на 45 днів. Без проблем можна знайти сервіси, які видають позики до 60 днів і навіть більше. Оскільки у Польщі діє обмеження максимальних відсоткових ставок, мікрофінансові організації запроваджують додаткові комісії. Але навіть з урахуванням цього ставки в 3-4 рази нижче, ніж в Україні.

Поляки не так часто беруть мікропозики, як українці, незважаючи на вигідніші умови. Про це можна судити за статистикою МФО, які видають онлайн кредити українцям. Попит серед наших співвітчизників на мікрокредити неймовірно високий у Польщі. І варто відзначити, що польські компанії без особливих проблем схвалюють позики. Щоправда, на велику суму не треба розраховувати. Як правило, це 100-300 злотих.

Мікропозики в Польщі називаються pożyczka або просто chwilówka – перекладається як "позика до зарплати". Також варто знати про таке поняття, як RRSO (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania) – фактична річна відсоткова ставка. На сайтах польських мікрофінансових організацій завжди вказується саме показник RRSO. В Україні теж зустрічається річна ставка, але найчастіше оперуємо саме денною відсотковою ставкою.