Ринок мікропозик постійно оновлюється. Щомісяця кілька мікрофінансових організацій закриваються, а їхнє місце займають нові МФО. Останніми роками чимало компаній припинили діяльність. Причини різні – банкрутство, анулювання ліцензії, сильна конкуренція, нерентабельність бізнесу та інші. Перераховувати всі закриті МФО не будемо, виділимо лише найвідоміші сервіси онлайн кредитування України, які залишили ринок у 2018-2024 роках.

Які МФО закрилися?

Ccloan та Mister Cash

Ccloan – найвідоміша мікрофінансова організація, яка закрилася в Україні за весь час існування швидких кредитів. Національний банк України 24 лютого 2023 року анулював ліцензії Ccloan та Mister Cash за численні порушення законодавства. Зазначимо, що Містер Кеш є дочірнім сервісом Ccloan, обидві МФО належать групі "СС Capital".

Очікувалося, що невдовзі компанії відновлять діяльність, принаймні Сісілоан, яка була однією з найкращих і найрозкрученіших МФО в Україні. Але, мабуть, закрилися назавжди. Сайти Ccloan та Mister Cash на даний момент не працюють.

Зекредит і Banana Credit

Аналогічна історія сталася із цими двома МФО, власником яких є компанія "Інвеструм". Зекредит і Banana втратили ліцензії трохи пізніше, наприкінці травня 2023 року. Причина бана та сама – систематичне порушення вимог чинного законодавства. На даний момент немає інформації, чи відновлять свою діяльність сервіси онлайн кредитування в майбутньому. Наразі сайти доступні лише для погашення кредитів.

Veomini

Veomini – це дуже крутий продукт компанії Манівео. У 2020 році лідер ринку мікрокредитів презентував сервіс Veomini, який, по суті, був дочірнім МФО. Кредит у цій мікрофінансовій організації можна було отримати лише через мобільний додаток Веоміні. При першому зверненні видавали до 3000 під 0%, а постійні клієнти могли розраховувати на кредит до 6 тисяч гривень.

Зручний та сучасний застосунок, за допомогою якого оформити позику можна було в декілька кліків буквально за 2 хвилини. Мінімум полів в анкеті та іншої бюрократії, миттєвий розгляд заявок. У 2021 році і аж до 24.02.2022 Veomini користувався небувалим попитом. Але після початку війни Moneyveo закрила сервіс. А шкода, адже це був ідеальний аналог Smartiway.

KF та Forza

KF.UA (Компаньйон Фінанс) – одна з найбільших мікрофінансових компаній України з широкою мережею офлайн-відділень, яка видавала кредити на картку та готівкою. З початком війни МФО зупинила роботу та більше не відновила. Те саме стосується і дочірніх МФО цієї компанії, найвідомішою серед яких була Forza.

Офіційні сайти Forza Credit та КФ не працюють. Чому компанія вирішила припинити діяльність – невідомо. З тематичних форумів вдалося дізнатися, що заборгованості клієнтів продані колекторським агентствам. Варто зазначити, що ці МФО стали першими, хто остаточно закрився після початку війни.

E-cash

Мікрофінансова організація E-cash свого часу була досить популярною, хоча завжди відрізнялася невеликим обсягом кредитування та глючним сайтом. Умови були непогані, зокрема перший кредит під 0%. Працювала МФО з 2017 до 2020 року. Не змогла E-cash пережити пандемію коронавірусу або, принаймні, десь у той час припинилася видача позик і стало відомо про закриття сервісу. Сайт перестав працювати у 2021 році.

Moneyboom та Pozichka

Обидві мікрофінансові організації, які належали компанії ТОВ «Інфінанс», зупинили кредитування 24.02.2022 та більше не повернулися. Сайти ще працювали якийсь час, але влітку 2023 року стали недоступні. Про причини закриття невідомо. Moneyboom та Pozichka зірок із неба не хапали, проте були впевненими середняками ринку, працюючи з далекого 2014 року. По суті, будучи одним із першопрохідників української сфери мікрокредитування.

Gofingo і Єврогроші

Ще дві жертви повномасштабної війни з одним власником, які повторили долю Moneyboom та Pozichka. Компанії Gofingo та Єврогроші – відносно нові МФО, що з'явилися у 2018 році. Мали сумнівну репутацію, отримували багато негативних відгуків та видавали позики під дуже високі відсотки.

Гроші Всім

Мікрокредитна компанія Groshivsim, а також її дочірні сервіси Oncredit та Catcredit, перестали працювати після 24 лютого 2022 року. А 2 червня 2023 року на сайті Національного банку України з'явилася інформація, що ліцензію компанії "Верона" анульовано. Усі три МФО належали саме їй. Невелика втрата для ринку, оскільки Гроші Всім нічим особливим не відрізнялися та мали посередні умови для клієнтів. Працював сервіс з 2016 року, а дочірні з'явилися трохи пізніше і були менш популярними.

Море Грошей

MoreGroshey – досить непоганий сервіс онлайн кредитів, що здійснював діяльність з 2016 по 2019 рік. Спочатку МФО сильно знизила кількість видаваних позик, а потім і зовсім зупинила кредитування. Сайт компанії Море Грошей продовжував працювати аж до кінця 2022 року. Наразі mgroshi.com.ua не відкривається.

Flash Cash

Сервіс блискавичних мікропозик ФлешКеш блискавично закрився, не встигнувши і відкритися. Вийшла на ринок компанія FlashCash у лютому 2020 року. А вже наприкінці 2021 сайт був недоступний. Таким чином, трохи більше року тривала історія МФО. А шкода, адже початок був непоганий.

Капуста у кишені

Цікава, але маловідома МФО, яка працювала на домені ikapusta.com.ua. Відкрилася компанія у 2016 році, особливу активність проявляла навесні 2020 під час карантину, коли більшість мікрофінансових організацій зупинили видачу кредитів. Власне, в тому же 2020 році і припинила свою діяльність Капуста у кишені.

Що буде з непогашеним кредитом, якщо МФО закрилося?

Багато позичальників шукають в інтернеті інформацію про те, які мікрофінансові організації закрилися в Україні, сподіваючись, що непогашений кредит не потрібно буде повертати. Однак доведеться вас засмутити, оскільки ліквідація МФО не означає автоматичне закриття позики. Ніхто борг не прощатиме, його в будь-якому випадку доведеться повертати.

Коли мікрофінансова компанія ухвалює рішення про припинення роботи, вона насамперед зупиняє видачу нових кредитів. І після цього протягом довгого періоду, який може тривати кілька років, займається заборгованостями. Неповернені мікрокредити в результаті продаються колекторам, і вони займаються стягненням боргів. Буває й так, що МФО не хоче морочитися з безнадійними позиками і через кілька місяців після закриття продає їх колекторським агентствам.

Якщо у вас є борг в МФО, яка закрилася, то будьте готові до того, що рано чи пізно зв'яжуться з вами представники мікрокредитної компанії або колекторської організації. У другому випадку колектори де-юре стають новим кредитором (відступлення права вимоги), який може подати до суду. Відомі випадки, коли більше року ніхто не вимагав повернути борг. Тому не варто розраховувати, що він випарується і вас забудуть.

Борг доведеться повертати

Навіть якщо МФО закрилася, позику все одно потрібно буде повернути. У більшості випадків проблемні кредити продаються колекторським агентствам, які займаються стягненням боргів, що не є порушенням законодавства. Але позичальники можуть розраховувати на зниження суми заборгованості у цьому випадку.

Які МФО призупинили видачу кредитів через війну?

Ринок мікропозик за рік війни дуже сильно змінився. Деякі компанії закрилися, наприклад, згадані вище KF та Forza. Багато сервісів відійшли від шоку та відновили діяльність, переважно у липні-серпні 2022. І третя група – це мікрофінансові організації, які 24 лютого 2022 року призупинили роботу та перебувають у режимі очікування. Нові кредити не видають, але й рішення про закриття не ухвалили.

Зупинили кредитування і зараз перебувають на паузі Verocash, Dinero, Credit Up, Укрпозика, Cashberry, Global Credit, Ваша Готівочка, My Wallet, Swizo, Monetka, Credit1 та десятки інших сервісів. Вони проводять урегулювання простроченої заборгованості за договорами, укладеними до війни. Доля ще десятків організацій невідома – на сайтах немає жодної інформації про діяльність. Можливо, вони припинили роботу, а може надають по декілька позик в місяць.

Список МФО, які видають кредити під час війни, зараз налічує трохи більше 30 компаній. Варто зазначити, що він майже не зазнав змін із серпня 2022 року. Відновлювати кредитування інші сервіси не поспішають, але й ті, що повернулись, на щастя, не йдуть. Тому можна говорити, що сфера швидких позик адаптувалася до реалій війни і в найближчому майбутньому буде виглядати так, як зараз.