Відомий сервіс моніторингу Опендатабот опублікував цікаві цифри зі сфери мікрокредитування за перше півріччя 2023 року. Кількість виданих онлайн позик постійно збільшується, середня сума мікропозик стає меншою, заборгованість українців зростає, а кількість МФО неухильно скорочується. Про все це та майбутні зміни у зв'язку з прийняттям законопроекту № 9422 розповімо детальніше.

Статистика мікрокредитів за 2023 рік

Кількість мікрокредитів та середня сума позик

За перші шість місяців 2023 року українці взяли 3884875 швидких кредитів на загальну суму 18,4 мільярда гривень. Це майже стільки ж, скільки видано мікрокредитів за весь 2022 рік, коли загальний розмір позик склав 23.9 млрд. гривень. Але для повноти статистичної картини слід зазначити, що з початку війни МФО припинили кредитування і відновили його лише у липні-серпні, та й то не всі компанії. При цьому на перших порах кількість виданих кредитів була на дуже низькому рівні, а реальне зростання відчувалося лише з вересня.

Отже, у середньому мікрофінансові організації України видають 650 тисяч позик за місяць. Але це майже вдвічі менше довоєнного рівня: у 2021 українці щомісяця оформляли 1.17 мільйонів онлайн кредитів.

Середня сума мікропозик помітно зменшилася у другому кварталі 2023 року – з 4931 до 4564 гривень. До війни цей показник становив 4604 гривні. Але торік був нижчим за 4 тисячі гривень, якщо не враховувати період до 24 лютого 2022 року.

Заборгованість за мікропозиками

Влітку 2021 року загальна заборгованість українців перед МФО досягла позначки 15,6 мільярда гривень. Після цієї рекордної точки цифри пішли на спад, і наприкінці 2022 року борги становили вже 8 млрд. гривень. Це зумовлено тим, що під час війни МФО припинили/зменшили видачу нових кредитів, а також почали йти назустріч боржникам та пропонувати пільгові умови погашення мікропозик. За 2023 рік заборгованість трохи зросла, але не критично – 8,9 мільярда гривень на даний момент.

Чисельність мікрофінансових організацій в Україні

На початку 2022 року, за даними НБУ, в Україні було зареєстровано 935 фінансових компаній (не тільки МФО), а за час повномасштабної війни їхня кількість зменшилася до 629 станом на липень 2023 року. Раніше ми писали, що у 2022 році кожна третя МФО зазнала збитків.

Читайте також: Які МФО закрилися в Україні?

У нашому рейтингу представлено 33 компанії, які видають мікропозики зараз. При цьому не можемо не відмітити появу нових мікрокредитних організацій за останні півроку, а також поновлення роботи деякими старими МФО. Зазначимо, що до війни в каталозі було більше 55 сервісів онлайн кредитування.

Що таке законопроект №9422?

Національний банк України ініціював законопроект 9422, який має забезпечити відповідальне кредитування та ефективне регулювання ринку небанківських фінансових послуг. Ухвалення закону дозволить зменшити боргове навантаження на одного споживача і, найважливіше, встановить граничні розміри відсоткових ставок. Зокрема, пропонується запровадити обмеження не більше 1% на день, тоді як зараз відсоткові ставки перебувають на рівні 2-2.5%, а іноді можна зустріти навіть 5% в день. Спочатку НБУ хотів запровадити обмеження денної ставки на рівні 0.8%. Дуже хочеться вірити, що закон все ж таки ухвалять.