Нещодавно ми публікували аналітичний матеріал про зміни на ринку мікропозик за рік війни, а сьогодні поділимося цікавою статистикою, яку оприлюднив днями Опендатабот – сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній, що надає доступ до державних даних з основних публічних реєстрів для громадян та бізнесу. Головне зі звіту: борги за мікрокредитами скоротилися на 5 млрд. гривень, кількість та загальна сума виданих онлайн кредитів зменшилися, а третина МФО завершили 2022 рік зі збитками.

Загальна сума та кількість мікропозик зменшилися утричі

У 2022 році мікрофінансові організації видали 5,3 мільйонів кредитів на загальну суму 23,9 мільярда гривень. І це майже втричі менше, якщо порівнювати зі статистикою за 2021 – 14.1 млн. позик із підсумковою сумою 65,1 млрд. гривень. Як видно з графіків, кількість укладених договорів та загальна сума мікропозик помітно зросли наприкінці 2022 року, що говорить про певну стабілізацію ринку.

Статистика ринку мікропозик за 2022

Щодо середньої суми позик, то вона майже не змінилася у 2022 році і склала 4439 гривень. І це лише на 3% менше, ніж середній розмір мікрокредиту у 2021 році.

Заборгованість за мікропозиками у 2022 році зменшилася на 38%

Високий показник прострочених кредитів – одна з головних бід сфери мікрокредитування. До кінця 2021 року борги українців перед МФО досягли 13,1 мільярдів гривень. Проте за 2022 загальна сума заборгованості знизилася до 8 мільярдів. Пояснити цей парадокс можна трьома факторами:

  • Спеціальні умови погашення прострочених кредитів. Через війну абсолютно всі МФО почали пропонувати клієнтам пільгові умови закриття позик: знижки до 90% на нараховані відсотки або взагалі лише повернення тіла кредиту. А також активно стали практикувати реструктуризацію заборгованостей.
  • Зниження кількості виданих позик. Зрозуміло, частка заборгованостей стала меншою через те, що мікрофінансові організації видавали менше онлайн кредитів.
  • Деякі МФО закрилися. Внаслідок цього проблемні позики були продані колекторським організаціям, тому ці борги вже не входять до категорії "заборгованість по мікропозикам."

Напевно, це єдина позитивна тенденція за минулий рік. Власне, скорочення заборгованості вилилося в іншу проблему, про яку стало відомо зі звіту – чималі збитки мікрофінансових організацій.

Кожна третя МФО зазнала фінансових втрат за 2022 рік

Звітність за 2022 рік подали 690 фінансових компаній (не всі МФО). За даними Opendatabot, з них 221 завершили минулий рік зі збитками, тобто третина організацій. У топ-10 за цим показником виявилося чимало мікрофінансових організацій: Манівео, Ccloan, Mister Cash, Dinero, БізПозика, Smartiway та Укрпозика.

Найбільших збитків серед усіх фінансових компаній у 2022 році зазнав лідер ринку мікрокредитування Moneyveo – 625 млн. гривень. Розрив між Манівео та рештою МФО з цього списку значний: Ccloan втратив 126 мільйонів, а БізПозика – 117 млн. грн.