З кожним днем люди все частіше отримують фінансові, юридичні та адміністративні послуги в режимі онлайн. Це зручніше, безпечніше і дає змогу економити свій час. Для того, щоб убезпечити кредиторів та позичальників від шахрайських схем, скерованих на використання документів інших осіб, Національний банк України радить користуватися BankID.

Banking ID

Що це таке і яке призначення BankID?

Отже, як можна розтлумачити BankID? Це технологія для ідентифікації клієнтів банку, що дає можливість отримувати доступ до банківських послуг онлайн. Для того, щоб користуватися цією технологією, клієнти повинні мати особисті рахунки в банку та зареєструватись у системі Bank ID, там вони отримають Banking ID. Крім того, по завершенні реєстрації клієнтам надаватимуть спеціальні логіни та паролі, які вони зможуть використовувати для входу в свій особистий кабінет на веб-сайті банку або у мобільному застосунку.

Banking ID є ідентифікаційним номером банківського клієнта, який призначений для отримання доступу до онлайн-банкінгу, а також інших послуг банку. Високий рівень безпеки забезпечується двофакторною аутентифікацією, а це означає, що при вході до особистого кабінету клієнти повинні підтверджувати свою особу, вводячи додаткові коди, які надходять на їх мобільні телефони або емейл. Завдяки технології BankID клієнти зможуть комфортно та безпечно користуватися банківськими послугами з будь-яких місць із доступом до мережі Інтернет.

Яку роль відіграє ідентифікація?

Ідентифікація клієнтів є одним із ключових елементів роботи мікрофінансових організацій, адже вона дає змогу підтвердити особу та легітимність проведення тієї чи іншої фінансової операції. У МФО використовуються різноманітні методи ідентифікації клієнта, в тому числі BankID.

Використання BankID дає можливість комфортно та безпечно користуватись фінансовими послугами: отримувати позики, переказувати гроші та сплачувати рахунки. Окрім цього, завдяки використанню цієї технології зменшується ризик фінансових махінацій та підвищується рівень довіри до мікрофінансової організації.

Який принцип роботи технології BankID від Нацбанку?

Цей сервіс дозволяє підтверджувати особистість користувача без необхідності зустрічатися з ним особисто. Ця технологія передбачає використання електронних цифрових підписів (ЕЦП) та унікальних ідентифікаторів користувача. Користувачі підтверджують свої особи, використовуючи ідентифікатори та паролі на веб-сайтах банків, які є партнерами сервісу BankID. Відтак система в автоматичному режимі формує запит на одержання даних про конкретного користувача з його персонального кабінету в банку.

Для того, щоб підтвердити ідентифікацію, використовується ЕЦП, який формується на базі ключа, що знаходиться на спеціальному носії в кожного користувача. Це дає можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки та запобігати можливій підробці даних. Після вдалої ідентифікації користувачі можуть здійснювати різноманітні операції в онлайн-середовищі, які вимагатимуть підтвердження їх особистості. Це може бути відкриття нового банківського рахунку, зміна особистих даних, оформлення онлайн кредиту в МФО та ін.

Чи безпечним є її використання?

Багато користувачів, які бажають заощадити час та отримати послуги онлайн, цікавляться питанням безпеки ідентифікації через банк. Як наголошує Нацбанк, система Bank ID не збирає та не зберігає інформацію, а тільки передає дані до того ресурсу, на якому користувачі замовляють послуги.

Плюси BankID

Bank ID є надійним та зручним способом ідентифікації користувача. Цей спосіб має безліч переваг для клієнтів та мікрофінансових організацій. Однією з ключових переваг є оперативність та зручність авторизації, що може бути виконана в кілька кліків без потреби відвідувати офіс мікрофінансової організації або заповнювати складну форму та документи.

Ця технологія базується на сучасних криптографічних алгоритмах, а це забезпечує захист від шахрайства чи кібератаки. Крім того, важлива перевага Bank ID – її універсальність та доступність для клієнтів різноманітних банків та фінансових компаній. Тож використання Bank ID є максимально вигідним та комфортним рішенням для тих користувачів МФО, які хотіли б знайти швидкий та якнайбільш безпечний спосіб одержання фінансової підтримки в Інтернеті.

Де можна скористатися цією технологією?

Технологією можна скористатись в будь-якому з українських банків, під’єднаному до системи BankID Національного банку України. Повний список доступний за цим лінком.

Список банківських установ, які підтримують BankID

Україна належить до технологічно розвинених країн світу. BankID в нашій державі підтримують практично усі крупні банки, їх також називають ідентифікаторами. Список щорічно оновлюється. Серед них: Монобанк, Приватбанк, Ощадбанк, Райффайзен та ін.