Ймовірно, ви чули розповіді про те, як хтось втратив свої гроші через шахраїв, але при цьому навіть не спробував щось зробити. Зі збільшенням використання мережі інтернет та стрімким розвитком фінансових технологій фейки, пов’язані з фінансовими операціями, стали значною загрозою. Зловмисникам вдається вдосконалювати свої підступні методи для отримання доступу до фінансової інформації, що може дати їм можливість виводити кошти з банківського рахунку жертви чи здійснювати ідентифікаційні шахрайські обмани. У цій статті ми з’ясуємо, як можна ефективно розпізнавати різні фінансові фейки.

Фінансові фейки

Приклади популярних схем онлайн-шахраїв

Імітація банківської установи

Чимало зловмисників використовують подібні трюки, надсилаючи потенційним жертвам лист або електронне повідомлення, яке дуже схоже на листи від реального банку. В такій ситуації людина може отримати листа, в якому міститься прохання якнайшвидше підтвердити її особисті дані, зокрема пароль, PIN-код чи номер картки, обґрунтовуючи це загрозою втрати доступу до банківських рахунків. Коли шахраї отримують ці дані, вони одержують цілковитий контроль над банківськими рахунками своїх жертв, і кошти можуть в будь-яку мить бути виведені з рахунку без відома його власника.

Дзвінок від «представника банку» чи «державного органу»

Ще одна популярна схема – надходження дзвінка від особи, що видає себе за представника банку, податкової служби чи іншого державного органу. Шахрай може повідомляти про якусь невідому заборгованість чи податкові проблеми та заявити, що необхідна термінова сплата певної суми коштів, інакше з’явиться загроза арешту чи інших санкцій. Отримуючи такі дзвінки від зловмисників, люди можуть проявити необачність, повірити у сказане і переказати гроші шахраям, будучи переконаними в тому, що це справжня вимога від банків чи урядових органів.

Інтернет-шахрайство з використанням фішингу

Фішинг є поширеним методом шахрайства, коли зловмисники використовують фейкові сайти чи електронні повідомлення для отримання необхідних даних від потенційних жертв. Наприклад, людина може одержати електронний лист, який імітує веб-сайт банку чи іншого сервісу. В такому листі може міститися прохання ввести особисту інформацію, зокрема логін та пароль. Отримавши такі дані, шахраї мають змогу використовувати їх для несанкціонованих дій із банківськими рахунками своїх жертв чи проведення фінансових операцій від імені інших осіб.

«Нігерійський лист» (Афера 419)

Одна з найбільш відомих і довготривалих афер – це так званий «нігерійський лист». Особа одержує листа від зловмисника, який може видавати себе за представника уряду Нігерії чи дуже заможної особи, що готова запропонувати величезну суму коштів в обмін на допомогу з переказом грошей із акаунту. Часто жертву просять спершу надіслати невелику суму для оплати податків або інших витрат. Очевидна річ, що після того, як шахрай отримує гроші, він безслідно зникає, і обіцяна винагорода ніколи не надходить.

Скімінг з банківською карткою

Ще одна поширена афера – це скімінг. У цих випадках зловмисникам вдається встановити спеціальний пристрій, який зчитує і копіює дані з магнітної смуги банківської картки під час її використання в банкоматі чи терміналі. З отриманими даними зловмисники можуть створити копію банківської картки та без згоди власника проводити транзакції. Таким чином людина може втратити значну суму своїх коштів, перш ніж помітить протизаконні транзакції на власному рахунку.

Лотерейний обман

Жертва отримує повідомлення або лист, в якому повідомляється, що вона стала переможцем лотереї чи якогось розіграшу призів, в якому вона ніколи не брала участь. При цьому для того, щоб забрати свій «виграш», необхідно спершу внести необхідну суму на сплату податків або інших витрат. Якщо жертва спокуситься на цю «пропозицію» і надішле гроші, у відповідь вона почує лише пусті обіцянки, а її грошима заволодіють зловмисники.

Романтична афера (любовне шахрайство)

Ця схема досить популярна в нашій країні. Шахраї використовують онлайн-портали для знайомств, соцмережі та інші подібні інтернет-платформи, щоб здобути довіру жертви та створити ілюзію романтичних відносин. Коли рівень довіри достатньо високий, шахрай починає випрошувати кошти на медичні послуги, подорожі або якісь інші видатки, придумуючи при цьому важкі життєві обставини. Піддаючись такому емоційному впливу, людина може надсилати свої кошти, навіть не підозрюючи, що її просто використовують.

Фейкова інвестиційна схема

Шахрай може запропонувати людині стати учасником обіцяного високодохідного інвестиційного проєкту або схеми, що здається занадто привабливим, щоб бути правдивим. Потенційний інвестор може переказати гроші, маючи впевненість у високому прибутку, однак зловмисник просто вкраде ці кошти. Часто такі схеми можуть мати вигляд криптовалютних проєктів чи інших інноваційних ідей.

Шахрайство з фальшивими вакансіями

Зловмисник публікує фальшиву вакансію на одній із платформ для пошуку роботи або сайті оголошень. Людина, яка відгукнеться на таке оголошення, буде запрошена на співбесіду. Або їй навіть заздалегідь надішлють підготовлені договори для підпису. У випадку надсилання особистих даних чи сплати фейкових «адміністративних витрат» жертви можуть стати об'єктами ідентифікаційних шахрайств або банально втратити свої кошти.

Фінансова піраміда та схема «Понці»

Фінансова піраміда має на меті переконати людину інвестувати власні кошти в якийсь високодохідний проєкт. Згідно з цією шахрайською схемою, прибутки виплачуються вже інвесторові коштом грошей, які були вкладені новими інвесторами. Подібні схеми приводять до того, що перші учасники можуть отримати дохід, але коли кількість нових інвесторів різко зменшується, схема миттєво розпадається, і чимало осіб втрачають свої інвестиції.

Фейковий веб-магазин і онлайн-шахрайство

Зловмисниками можуть створюватися фейкові онлайн-магазини, які пропонують товар за дуже вигідною ціною, а іноді навіть безкоштовно. Після одержання платежів ці магазини можуть надавати покупцям неповноцінні товари або взагалі не надсилати нічого. Людина, яка купить товари в такому магазині, ризикує втратити свої гроші і особисту інформацію.

Як захиститися від онлайн-шахрайств?

  1. Обізнаність — головний елемент боротьби. Перший та найважливіший крок у захисті від вищезгаданих фінансових фейків – це обізнаність. Кожен повинен бути уважним та обережним щодо власних фінансових операцій. Важливо розуміти основні методи шахрайств та вміти розпізнавати підозрілі ситуації.
  2. Перевірте відправника підозрілого листа чи повідомлення. Фінансові фейки можуть часто розповсюджуватися через електронні листи та повідомлення в месенджерах. Завжди перевіряйте автентичність відправника отриманого листа. При одержанні листа від банку, фінансової установи чи іншої організації, неодмінно перевірте, чи це справжня установа. Відвідайте їх офіційний сайт або зверніться безпосередньо до офіційних представників банку.
  3. Будьте обережні при введенні особистої інформації. Часто зловмисники використовують хитрі та підступні методи для одержання персональної інформації. Тож ніколи не варто вводити особисті дані, такі як пароль, номер картки чи код, на ненадійному веб-сайті. Офіційний веб-ресурс є завжди захищений шифруванням та має безпечне з'єднання (https://).
  4. Час від часу перевіряйте виписки і здійснені транзакції. Якщо ви регулярно перевірятимете банківські виписки і транзакції, це дозволить вчасно виявляти можливі неправомірні дії. Якщо ви помітили якісь незвичні транзакції чи зняття коштів, варто терміново повідомити про це представникам банку та вжити заходів для блокування зловмисницького доступу до власних коштів.
  5. Не забувайте про додаткові заходи безпеки. Багатьма банками та МФО пропонуються додаткові засоби безпеки. Йдеться, зокрема, про двоетапну аутентифікацію, текстові повідомлення на мобільний телефон для підтвердження транзакції тощо. Активуйте усі можливість опції безпеки, щоб усунути вірогідність зламу і зловмисницьких дій.
  6. Уважно переглядайте інтернет-оголошення та пропозиції. Зловмисники часто публікують заманливі пропозиції на різноманітних сайтах, які привертають увагу та дозволяють отримувати особисті дані. Не варто натискати на сумнівні посилання або реагувати на неперевірену пропозицію.
  7. Зберігайте пароль та PIN-код в безпечному місці. Ніколи не повідомляйте свій пароль чи PIN-код іншим особам. Намагайтеся використовувати якомога більш складні паролі та регулярно їх змінюйте. Це дозволить уникнути протиправного доступу до ваших банківських рахунків чи інших фінансових акаунтів.
  8. Звертайтесь до офіційних джерел. У разі отримання дзвінка, листа чи повідомлення, які на вашу думку є дуже підозрілими, завжди звертайтесь до офіційних джерел для отримання підтримки і пояснень. Ніколи не діліться інформацією і не переказуйте свої кошти, не перевіривши, чи справжнім є одержане повідомлення.

Для того, щоб захистити себе від безлічі схем шахрайства, які поширені у світі фінансів і технологій, варто завжди бути пильним і обережним. Універсального способу гарантування безпеки своїх фінансів, на жаль, немає. Навчіться помічати підозрілі ситуації, перевіряйте інформацію. Діліться особистими чи фінансовими даними лише з довіреними джерелами. Захист ваших коштів та персональних даних – це завдання, яке вимагатиме від вас постійної уваги та зусиль. Особиста пильність є найбільш ефективним інструментом у протидії різним видам фінансових шахрайств.