Процес отримання кредиту у мікрофінансових компаніях максимально спрощений. На сайті треба вибрати бажану суму позики та термін кредитування, пройти реєстрацію, підтвердити особу та прикріпити банківську картку. Після цього залишається лише дочекатися схвалення кредиту. Нічого складного. Але один момент все ж таки викликає питання у багатьох користувачів: як швидко пройти ідентифікацію, якщо немає фото з паспортом в руках, яке вимагають багато МФО? Адже гроші можуть знадобитися терміново, а паспорта у кишені може не виявитися. У цьому випадку приходить на допомогу система BankID від Нацбанку України, завдяки якій можна отримати мікропозику без фото з паспортом.

Bank ID
З 2020 року набув чинності новий закон, який зобов'язує мікрофінансові організації проводити верифікацію клієнтів перед видачею кредиту. Для компаній доступні дві основні моделі ідентифікації: Bank ID або фото з паспортом в руках. Більшість МФО пропонують на вибір два способи проходження перевірки особи. Зрозуміло, і для клієнтів, і для сервісів онлайн кредитування варіант з ідентифікацією через Банк Айді є кращим.

BankID: що це таке?

BankID – це дистанційна ідентифікація громадян. Її розробили та запустили, щоб люди могли скористатися послугами через інтернет (адміністративними та іншими) у будь-який зручний момент. Ідентифікація здійснюється за допомогою передачі інформації про фізичну особу конкретному постачальнику послуг: фінансові та банківські установи, адміністративні, комерційні, некомерційні організації.

Згадайте, як відбувалося отримання вашої першої банківської картки. Банківський співробітник записував ваші паспортні дані, для заповнення анкети ставив перелік питань, фотографував вас із паспортом. Після цього отримані дані були занесені до системи. Система BankID була створена для того, щоб людям не доводилося повторювати процедуру ідентифікації. Більше не доведеться фотографуватися, шукати в документах ІПН – достатньо натиснути кнопку BankID, після чого ідентифікацію буде пройдено за лічені секунди.

BankID: як це працює?

Для того, щоб пройти ідентифікацію в мікрофінансовій організації за допомогою технології Банк Айді, достатньо виконати кілька найпростіших дій:

  1. Натиснути кнопку з відповідною назвою «BankID».
  2. Вибрати свій банк (наприклад, Monobank або Приват).
  3. Для підтвердження передачі даних ввести логін/пароль від свого інтернет-банкінгу.
  4. Дочекатися передачі інформації вашим банком.

Інформація, що підлягає передачі: ПІБ та дата народження, номер телефону, паспортні дані, ІПН, адреса реєстрації, адреса e-mail.

Чи безпечна система BankID?

У системі BankID НБУ не зберігаються персональні дані користувачів. Дані від банку до одержувача передаються у зашифрованому вигляді, як того вимагає чинне законодавство України. Для захисту інформації використовується сертифікат шифрування, на який накладається електронний підпис чи печатка. Виключно власник особистих даних може подавати запит на їхню передачу.

Це означає, що системою BankID ніхто, крім власника даних, скористатися не зможе. Передану інформацію знаєте лише ви, ваш банк та організація, для якої здійснюється ідентифікація. Ваші особисті дані не видно системі BankID, вона не зберігає їх. Погодитись на передачу особистих даних може тільки їх власник.

Використання системи BankID в мікрофінансових організаціях

Перевірка клієнта у МФО при використанні системи BankID відбувається автоматично. Це підвищує ймовірність отримання кредиту. Статистика свідчить, що заявники, які пройшли процедуру ідентифікації через Банк Айді, одержують кредити на більші суми і оперативніше, ніж при перевірці за допомогою фото з паспортом. Насамкінець зазначимо, що у 2023 році оформити онлайн позику через Bank ID можна практично у всіх МФО.