Ігрова залежність та мікропозики дуже часто ходять парою. Зависаючи в казино або букмекерських конторах, гравець в одну прекрасну мить програє всі свої гроші. На банківській карті нульовий баланс, кредитка теж спустошена. А відігратися дуже хочеться тут і зараз, тому гроші потрібні терміново. Один з найдоступніших і найшвидших варіантів – МФО, де можна оформити позику цілодобово. Усього 10-20 хвилин і вже на карті є кошти, які можна закинути на ігровий рахунок та продовжувати лудоманити. І так кредит за кредитом, сподіваючись, що ось-ось вдасться зірвати куш і повернути борги. Але в 100% випадків результат плачевний...

Мікропозики та лудоманія

Що таке лудоманія і чому це дуже серйозна хвороба?

Лудоманія, вона ж ігроманія, ігрова залежність чи гемблінг-залежність – це патологічна схильність до азартних ігор, психічний розлад. Залежний багато часу приділяє грі і навіть коли не грає, то все одно думає про ставки та виграші. Хвороба руйнує людину і призводить до сильної деградації у багатьох сферах життя. Крім великих боргів та втрати матеріальних цінностей, також знижуються і моральні норми. Гра оволодіває людиною повністю і змушує усілякими шляхами шукати кошти на її продовження.

Це дуже поширена та неймовірно підступна хвороба. Проблема лудоманії сильно недооцінена в нашій країні, та й у всьому світі. Зрозуміти, що людина хвора, не так і просто. Зовні лудоман ніяк не видає себе, якщо порівнювати з наркоманією та алкоголізмом. І начебто людина нічого не приймає, але насправді в організмі відбуваються серйозні біохімічні зміни, мозок починає працювати інакше. Наркотичною речовиною є азарт, адреналін. Як зазначають деякі фахівці, ігроманія гірша за алкоголізм, у тому числі через скритність та незвичайні симптоми.

Здавалося б, невинна гра. Робить людина ставки на футбол, баскетбол чи інші види спорту, крутить слоти, грає в рулетку, покер чи інші азартні ігри, що тут такого? Захоплення, відпочинок, релакс. Лихо починається тоді, коли азартні ігри сприймаються як спосіб заробітку. Якщо ж гравець називає себе професіоналом, розробляє системи, стратегії, то хвороба прогресує. Точкою неповернення варто вважати великий виграш. На цьому все, почалися незворотні процеси. Почуття ейфорії, смак успіху, адреналін, віра у свою унікальність. У майбутньому людина зробить усе, щоб знову відчути ці емоції.

Лудоманія лікується, як і будь-які інші залежності та психічні розлади. Продаються пігулки від лудоманії, але це все повна нісенітниця і шарлатанство. Навряд чи допоможуть психологи та психотерапевти. Ефективними методами лікування варто вважати профільних фахівців з лудоманії, а також клуби анонімних ігроманів та форуми лудоманів. Як показала практика, цим недугом страждають переважно досить розумні та підприємливі люди, яким допомагає спілкування з іншими залежними, в процесі якого вони можуть побачити себе з боку та усвідомити абсурдність своїх нав'язливих ідей.

Чому МФО видають кредити лудоманам?

Мікрофінансові компанії ніяк не можуть визначити, що людина страждає від ігрової залежності і бере кредит для ставок у букмекерських конторах або ігрових автоматах. Тільки якщо позичальник сам чесно повідомить реальну мету кредитування в анкеті або під час розмови з оператором по телефону. Мало того, що більшість МФО сьогодні видають мікропозики без дзвінків, так ще жоден поважаючий себе лудоман ніколи не скаже, на які потреби оформляється кредит насправді.

Видаючи позики ігроманам, здебільшого мікрофінансові організації одержують проблемні кредити, які не повертаються роками і зрештою продаються колекторам. Через що компанії втрачають чимало грошей. Тому МФО у цій ситуації такі самі жертви, як і родичі. Завжди легко шукати крайнього, але треба зрозуміти, що мікропозики – це вже наслідок, а не причина проблеми. Деякі гравці в пошуках коштів для гри вигадують такі схеми, що краще б вони набралися кредитів.

МФО, звісно, не безгрішні, але звинувачувати їх у тому, що вони надають мікрокредити лудоманам – це те саме, що звинуватити аптеку у продажу шприців наркоману, який у підсумку помер від передозу. Мікропозики є фінансовим інструментом, а хто як його використовує – вже зовсім інше питання. Але з упевненістю можна говорити, що якби мікрофінансові компанії знали, що перед ними залежний гравець, то 99% сервісів не схвалили б позику.

Що робити родичам, коли ігроман бере мікропозики?

Найголовніше – не погашайте кредити лудомана за жодних обставин. Цим ви робите лише гірше. Людина не зрозуміє наслідків своїх дій, не засвоїть урок і продовжить грати, набираючи позик. І так по колу. Для того, щоб його розірвати, це коло, не потрібно закривати кредити. Пам'ятайте, що лудомани є вправними брехунами, які будуть обманювати навіть найближчих людей заради гри.

Важливо розуміти, що поки лудоман не програє все чи майже все, він не зупиниться. Потрібно досягти дна, і в кожного воно своє. Саме тому просто немає сенсу гасити кредити за ігромана. Так ви лише допомагаєте хворобі прогресувати. А якщо його кредитна історія зіпсується, то ніхто більше не видасть мікропозику.

Можна влаштувати справжню війну: забрати паспорт, смартфон, банківські картки, контролювати інтернет-банкінг та інше. Однак боротися потрібно з причиною оформлення кредитів, тобто лудоманією. Хвороба може причаїтися, так званий період ремісії. Потрібно бути готовим до того, що через деякий час людина зірветься і почне робити ставки.

Що реально зробити у таких випадках? Можна на сайті УБКІ активувати послугу Freeze, після чого жоден кредитор не схвалить позику, навіть кредитний ліміт на картці не вдасться відкрити. Але для цього потрібен доступ до фінансового номера лудомана. Також можна спробувати звернутися до різних МФО та пояснити ситуацію. Навряд чи, звичайно, це дасть бажаний ефект, але все ж таки краще, ніж нічого. А найдієвіший спосіб – внесення людини до реєстру залежних гравців. Ця можливість з'явилася лише у 2024 році.

Реєстр лудоманів як вирішення проблеми на законодавчому рівні

Майже рік тому ми писали: "Реальним та ефективним вирішенням проблеми стало б створення реєстру залежних гравців. Родичі змогли б внести до нього близьку людину, яка набирає кредитів і програє їх в азартних іграх. МФО та інші кредитні організації, маючи доступ до такого реєстру, враховували б його в процесі скорингу та автоматично відхиляли такі заявки. Не виключено, що багато гравців самі додавали б себе в цей реєстр, тому що часто людина розуміє, що хвора, страждає і потребує допомоги. Як правило, такі прозріння настають після великих програшів."

На превелике щастя, наші слова стали пророчими і було прийнято закон №3498-IX, яким зокрема передбачено створення спеціального реєстру лудоманів та процедури внесення залежних до цього реєстру. Хоча тут багато розуму не потрібне, це рішення напрошувалося, і така практика давно використовується в інших країнах. Тепер родичі можуть звернутися до КРАІЛ з відповідною заявою, після чого МФО не видаватимуть онлайн кредити лудоману.

Можете бути впевнені, що жоден банк та жодна мікрофінансова організація не схвалять позику, якщо людина знаходиться у цьому списку. Фінансові організації мають доступ до реєстру лудоманів і зобов'язані перевіряти кожного клієнта щодо перебування у списку залежних. Порушення цієї норми карається великим штрафом.

Як внести залежну людину до реєстру лудоманів на сайті КРАІЛ?

КРАІЛ – це комісія з регулювання азартних ігор та лотерей України. Подати заяву на обмеження рідних від участі в азартних іграх можуть члени сім'ї гравця першого ступеня споріднення: батьки, чоловік чи дружина, діти. Заява подається за наявності таких підстав:

  • Перевищення витрат на азартні ігри над доходами, що ставить у скрутне матеріальне становище гравця або його сім'ю;
  • Наявність боргових зобов'язань на суму понад 100 прожиткових мінімумів;
  • Ухилення від сплати аліментів протягом більше трьох місяців;
  • Якщо гравець або члени його сім'ї отримують житлову субсидію або пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

У заяві обов'язково обґрунтовується необхідність встановлення такого обмеження. Заява може бути подана особисто, поштою або на електронну адресу. Зверніть увагу на те, що термін обмеження може становити не більше 6 місяців! Детальну інформацію та зразок заяви шукайте на сайті КРАІЛ.

Лудоманія – це серйозна проблема, комплексна, масштабна і з катастрофічними, а часом навіть трагічними наслідками. Люди програють абсолютно все, спускаючи своє життя в унітаз. А разом із цим створюють справжнє пекло для близьких та рідних. А починається все з гарної реклами, неймовірних історій виграшів у букмекерських конторах чи слотах, ейфорії від перших, як здається, халявних грошей. Усім, хто зіткнувся з цією бідою, хочеться побажати удачі та титанічного терпіння.