Кожна людина у певну мить може зіткнутися з несподіваними труднощами. Такі ситуації можуть бути пов'язаними з різноманітними фінансовими проблемами. Наприклад із затримкою заробітної плати або несподіваними витратами на лікування чи відновленням майна після обстрілу окупантами. Події, які ми спостерігаємо впродовж останніх років, рідко дають можливість розслабитися, трапляється все більше несподіваних ситуацій, тож важливе значення має надійна фінансова подушка для їх вирішення.

Першими на допомогу зазвичай приходить родина та друзі. Проте не завжди вони можуть мати необхідну суму грошей, яку можна було б легко викроїти з бюджету. Потрібно розглядати також і альтернативні варіанти. Наприклад, кредит в банку або звернення до мікрофінансової компанії.

документи для оформлення позики

Особливості банківського кредитування

Банки – це ключові гравці на ринку споживчих кредитів. Впродовж багатьох років вони посідали першорядні позиції в цій сфері. У банківських установ є чималий досвід та широкі фінансові можливості. Завдяки цьому вони спроможні позичати значні суми на досить тривалий термін.

Проценти за користування кредитами у банках розраховують на річній основі. Вони можуть коливатись у середньому діапазоні від 20 до 40%. Однак не варто забувати, що процентна ставка не завжди є єдиною витратою на позику. До неї може додаватись щомісячна комісія за обслуговування, страховий внесок та деякі інші додаткові платежі.

Ще одна особливість кредитування в банку – цільова спрямованість позики. Зазвичай банківські установи виділяють кошти під конкретну ціль, таку як закупівля певного майна, і не дають змогу витрачати ці гроші на якісь інші потреби. Відтак банківські позики більше підходять для дорогих покупок, коли ви маєте досить часу, аби вибрати необхідний товар і оформити необхідну документацію.

Переваги банківських кредитів:

  • можливість одержати велику суму коштів, які дозволять здійснити крупні покупки;
  • довгий строк кредитування дає змогу розподілити суму на велику кількість платежів, що спрощує погашення;
  • процентна ставка менша, ніж у мікрофінансових компаніях.

Недоліки банківських кредитів:

  • бюрократія при оформленні позики – потрібен дуже довгий список документів та різноманітних довідок;
  • обов'язково потрібно вказувати мету кредитування, а це обмежує можливість використовувати кошти на інші потреби;
  • довгий термін оформлення позики, який може займати декілька робочих днів, а це не завжди добре, якщо є нагальні потреби;
  • сувора залежність від кредитного досьє, яка мінімізує шанси на одержання позики у клієнтів із наявністю прострочень.
  • часті вимоги стосовно застави або поруки, що додає складнощів під час оформлення кредитів;
  • значний відсоток відмов при поданні заявки на позику.

Які документи необхідні для отримання позики в банку?

Список потрібних документів для оформлення позики може варіюватись у залежності від конкретного банку. Найчастіше вимагається наявність:

  1. Паспорта громадянина України;
  2. Ідентифікаційного коду;
  3. Довідки про доходи, копії трудової книжки, довідки з місця роботи, податкової декларації чи інших документів, які можуть підтвердити вашу фінансову стабільність;
  4. Документів про власність. У разі необхідності в забезпеченні позики (наприклад, у випадку іпотечного кредиту), можуть знадобитись документи про нерухоме майно тощо;
  5. Свідоцтва про шлюб. Ваша близька особа повинна підтвердити, що вона підтримує ваше рішення щодо отримання позики, тому може знадобитись також її (або його) письмова згода.

Це загальний список документів, які вам знадобляться для оформлення позики в банку. Важливо при цьому не забувати, що кожен банк може мати низку власних вимог та критеріїв для підтвердження позики.

Що робити, якщо у вас немає усіх документів для банку?

На українському ринку споживчих кредитів виділяються дві ключові категорії фінансових компаній. Перша ніша успішно зайнята банками, які готові давати значні суми кредитів на великі терміни. Проте вони відзначаються значно меншою швидкістю ухвалення рішень та більшою обережністю під час розгляду заявок від позичальників.

Інший сегмент ринку споживчого кредитування належить мікрофінансовим організаціям. Основні переваги їх послуг – це легкість та швидкість одержання позики, а також високий рівень доступності для різних позичальників. МФО спеціалізуються на видачі невеликих сум позик на короткі терміни, призначених для нагальних потреб. Варто зауважити, що це абсолютно різні фінансові інструменти, кожен має власну філософію та завдання, які дають змогу клієнтам вибирати рішення для індивідуальних потреб.

Якщо ви не маєте можливості взяти кредит у банку через певні обставини, звернення до МФО є чудовою альтернативою. Фінансові установи надають миттєві та максимально доступні фінансові послуги, здебільшого вимагаючи тільки паспорт та ідентифікаційний код. Це може бути дуже зручним рішенням для одержання фінансової підтримки у випадку невеликої потреби у коштах або термінової ситуації.

Особливості онлайн-кредитів

МФО в Україні активно працюють впродовж останнього десятиріччя. Сучасний ринок налічує кількадесят компаній, однак лише кілька з них є менш-більш відомими і мають значний попит серед населення. Всі вони займаються видачею невеликих сум коштів (здебільшого від 500 до 10 000 гривень), і на короткі строки, зазвичай від двох до тридцяти днів.

Важлива особливість в тому, що клієнти мають змогу витрачати одержані гроші на будь-які речі, без прив'язок до певних видів покупок. Більша частина клієнтів таких фінансових організацій – це люди, які зіткнулись з нагальними фінансовими труднощами та потребують якомога більш швидкого рішення. Їх цікавить швидкість ухвалення рішень і простота оформлення позик. В цьому аспекті МФО не мають собі рівних.

Заявку на позику можна оформити онлайн, і це доступно цілодобово у багатьох мікрофінансових організаціях. Вимоги невеликі, перелік документів для одержання кредитів так само малий – знадобиться тільки паспорт, ідентифікаційний номер, а також номер банківської карти. Перевірені фінансові організації надають чітку та прозору інформацію стосовно вартості кредитів та ухвалюють рішення про їх видачу майже миттєво.

Оскільки МФО видають позики практично всім охочим і мають незначний відсоток відмов, це створює досить високий ризик неповернення кредитних грошей. Саме тому проценти за користування позиками зазвичай більш високі, ніж у банках. Так, у середньому в нашій країні базова процентна ставка в фінансових організаціях становить 1% на день. Однак важлива особливість мікрокредитів – це їхні короткотермінові характеристики, що спричиняє невелику загальну переплату за весь кредитний період.

Окрім цього, нові клієнти мають змогу одержати першу позику під символічний процент. Деякі МФО видають перші кредити під 0,01% на день, що фактично є найбільш вигідними умовами в сфері надання кредитів.

Плюси онлайн кредитів в МФО:

  • Мінімальний список документів. Для одержання кредиту достатньо мати при собі ідентифікаційний номер і паспорт, завдяки чому процес оформлення є якнайбільш комфортним та швидким.
  • Миттєва відповідь. Фінансові організації відомі тим, що дуже швидко розглядають заявки клієнтів. Зазвичай ви можете одержати відповідь на власну заявку впродовж п’ятнадцяти хвилин, а для постійних позичальників такий процес може зайняти навіть меншу кількість часу.
  • Мала кількість відмов. Порівняно з банківськими установами, МФО мають менше жорстких вимог, тому шанси отримати кредит тут значно вищі.
  • Поліпшення кредитного досьє. Якщо ви вчасно розрахуєтесь із позикою, це може покращити ваше кредитне досьє, що вкрай важливо для наступних фінансових операцій.
  • Відсутність потреби у заставі та поручителях. Вам не потрібно надавати своє майно у заставу або шукати поручителів.
  • Програми лояльності. В окремих фінансових компаніях вам можуть запропонувати програму лояльності для постійних позичальників, яка може надати додаткові переваги.

Мінуси позик у мікрофінансових компаніях:

  • Малі суми і терміни кредитування. Фінансові організації здебільшого спеціалізуються на видачі незначних сум на короткий строк. Цього може виявитися недостатньо для того, щоб задовільнити великі фінансові потреби.
  • Вищі у порівнянні з банками проценти. Процентні ставки за позиками у фінансових організаціях зазвичай вищі, ніж у банківських установах. Це може спричинити підвищення вартості кредиту для клієнта.

Однак варто зазначити, що МФО постійно розвиваються та поліпшують свої продукти. Є пропозиції із надання кредитів на більші суми коштів та на більш тривалий термін. Запускаючи такі продукти, МФО наближаються до банківської ніші та намагаються задовольнити різні фінансові потреби позичальників.

Список документів для оформлення онлайн кредиту в МФО

Онлайн кредитування має свої особливості, які роблять його зручнішим і привабливішим для багатьох клієнтів. Ключові переваги цього виду надання кредитів полягають у відсутності необхідності бути фізично присутнім в офісі банківської установи, стояти в черзі, а також у звільненні від потреби збирати необхідну документацію для позики у великій чисельності для того, щоб підтвердити власну фінансову стабільність.

Для отримання онлайн позики зазвичай треба надати тільки паспортні дані, а також ідентифікаційний код. Це дає змогу значно полегшити процес одержання фінансової підтримки та заощадити час клієнтів.