Незважаючи на війну, мікрофінансові організації України активно видають онлайн кредити. За останніми даними Opendatabot, за 9 місяців поточного року було оформлено 6 000 000 мікропозик на загальну суму 29.1 мільярдів гривень. Це більше, ніж за весь 2022 рік, але в 1.7 разів менше порівняно з 2021 довоєнним роком. І це пояснити дуже просто: менше людей проживає в країні, менше МФО на ринку та менше територій, на яких можна отримати позику, плюс інші причини.

Статистика ринку мікропозик

Середня сума мікрокредитів зростає та досягла вже позначки 4985 гривень, що практично відповідає останнім довоєнним місяцям, коли ця цифра становила 5079 гривень. Заборгованість українців за мікропозиками також збільшується і дорівнює 9.4 мільярда гривень. Однак це майже вдвічі менше, ніж було до війни – антирекорд встановлено у третьому кварталі 2021 року, тоді заборгованість становила 15.6 млрд. гривень. Найкращий показник зафіксований наприкінці 2022 року, коли борги перед мікрофінансовими організаціями склали 8 мільярдів.

У 2024 році статистика кардинально зміниться. Причина – ухвалення нового закону, який обмежує ставки за мікропозиками, а також вносить додаткові зміни. Тепер МФО будуть видавати набагато менше кредитів, оскільки через зменшення ставки вони змушені висувати суворіші вимоги до потенційних позичальників. Середня сума мікрокредитів навряд чи зміниться суттєво. А ось заборгованість вочевидь піде на спад. Адже заявлена мета закону – знизити надмірне боргове навантаження на одного позичальника.