Пролонгацією або продовженням мікропозики називається можливість перенесення початкової дати погашення кредиту в мікрофінансовій компанії після сплати нарахованих відсотків, за якої не діють такі санкції, як штрафи, пені, записи про прострочення в кредитній історії.

Пролонгація мікропозики

На яких умовах можлива пролонгація?

Чи можна продовжувати позику і на яких умовах – залежить від мікрокредитної компанії, у всіх свої правила та особливості пролонгації. У ряді ситуацій період пролонгації обмежується терміном дії кредитного договору та не може перевищувати його. Також мікрофінансові організації можуть встановлювати строки дії послуги, у межах яких позичальник може вибрати найоптимальніший варіант. Наприклад, встановити 30-денний термін дії договору. Послуга пролонгації може надаватися за додаткову плату, але така практика зустрічається вкрай рідко.

Майже завжди у разі пролонгації для клієнта процентна ставка залишається незмінною, МФО зазвичай не практикують її підвищення. Наприклад, якщо позичальник отримав кредит під 2% на добу та пролонгував термін його дії, то надалі він також продовжує виплачувати кредит під цей відсоток. Винятком є лише акційні умови – безвідсотковий кредит чи знижка за промокодом. У таких випадках при оформленні пролонгації починає діяти базова процентна ставка. Усе це детально описано в умовах кредитного договору.

Чим пролонгація вигідна мікрокредитній організації та її клієнтам?

Для позичальників плюси продовження кредитного договору в сервісі онлайн кредитування такі:

  • Немає прострочення за кредитом. Відповідно немає ні штрафів, ні підстав для судового провадження.
  • З кредитором відносини залишаються нормальними, а кредитна історія не псується негативними записами.
  • Протягом тривалішого часу можна користуватися кредитними коштами.
  • Якщо порівнювати з кількома погашеннями, розмір витрат знижується.

МФО продовження кредитного договору вигідно тим, що не доводиться займатися провадженнями в суді з боржниками. Покриття відсотків з боку позичальників не припиняється, отже компанія прибуток не втрачає.

Пролонгація: що потрібно для її оформлення?

Для того щоб пролонгувати кредит у мікрофінансовій організації, необхідно виконати кілька простих дій. Уважно вивчайте умови продовження, адже фактично клієнт або підписує новий кредитний договір, або додаткову угоду до вже існуючого договору.

  1. Перейти на сайт мікрофінансової компанії та авторизуватися.
  2. В особистому кабінеті знайти опцію "Пролонгація".
  3. Вибрати відповідні умови, якщо кредитор надає вибір.
  4. Подати заявку на продовження мікропозики.
  5. Дочекатися підтвердження від МФО та підписати договір.

Мікрокредитних організацій багато, і в кожній із них своя специфіка пролонгації кредитних договорів. На будь-які питання, що стосуються пролонгації, дадуть відповідь фахівці зі служби підтримки МФО. Або можна самостійно знайти інформацію у розділі FAQ на сайті онлайн сервісу кредитування.

У яких випадках позичальнику може бути відмовлено у пролонгації?

Випадків, коли мікрокредитна організація відмовляє у продовженні кредитного договору, зовсім небагато. Але інколи це відбувається. Якщо позичальник надто «захоплюється» пролонгаціями і кількість пролонгованих кредитів переходить розумні рамки, виникає ймовірність того, що наступного разу такому позичальнику мікрофінансова компанія відмовить у продовженні та вимагатиме повного погашення заборгованості у межах встановленого договором терміну.

Відмова МФО в пролонгації свідчить про те, що позичальник ухиляється від вирішення фінансової проблеми і не хоче визнавати її наявність. Фактично це знак від кредитора, що боржнику час зупинитися і припинити нескінченні спроби вирішення фінансових труднощів за допомогою кредитних коштів.

Чому мікрокредитні компанії відмовляються продовжувати кредитний договір? Переважно через те, що не бажають стати учасником, а точніше, останньою ланкою зростаючої боргової піраміди, яка на межі руйнування. Кредитору краще припинити відносини з боржником, а не розтягувати їх у часі. Недоотримання відсотків – найменше зло, порівнюючи з втратою всієї суми кредиту. До ухвалення рішення про пролонгацію позики дайте відповідь собі на запитання:

  • Де я візьму гроші, щоб закрити цей кредит через місяць?
  • Скільки грошей вже витрачено на пролонгації мікропозик?

Тільки чесна відповідь на перше запитання та відверта відповідь на друге дозволять оцінити реальний стан справ. Нескінченні пролонгації – не вирішення проблеми. Варто намагатися домовлятися з МФО про реструктуризацію мікропозики та почати поступове погашення боргових зобов'язань. Головне усвідомити проблему та знайти сили зупинитися, а не безкінечно продовжувати позики, завдяки чому МФО лише одержують ще більший прибуток.