Мікрокредити сьогодні широко розповсюджені. Ними називають позики, що видаються МФО на невеликий термін. Відмітна риса мікрокредитів – оперативність видачі, оскільки мікрофінансові компанії не вимагають від позичальників надавати і заповнювати безліч документів, як це відбувається в банках. Однак за швидкість доводиться платити – процентні ставки за мікропозиками помітно вище банківських.

Мікрокредити в 2021

За останній час правила видачі онлайн кредитів і нарахування штрафів істотно змінилися, тому на своїй офіційній сторінці в Facebook Нацбанк України закликав клієнтів мікрофінансових організацій звернути увагу на ряд нюансів у 2021 році:

  1. При підписанні позичальниками кредитних договорів через інтернет використовується одноразовий пароль. Згідно з українським законом «Про електронні довірчі послуги», його юридична сила відповідає власноручному підпису. Тому умов кредитних договорів, оформлених онлайн, важливо неухильно дотримуватися.
  2. Необхідно бути уважними до спеціальних умов нарахування відсотків. Маються на увазі ситуації, коли МФО погодила всю суму позики не відразу.

Наприклад, позичальник запросив 10 000 гривень. Але фінансова компанія погодила спочатку тільки половину суми – 5 000 гривень. Через кілька днів мікрофінансова організація погодила і другу частину суми – ще 5 000 гривень. Позичальник може вважати, що отримав тільки один кредит. Але це не так. Він отримав 2 позики, умови за якими можуть відрізнятися. Зокрема, за ними можуть бути різні дати погашення, процентні ставки і навіть величина штрафних санкцій. Рекомендується детально вивчити умови обох договорів і своєчасно робити виплати по обом мікрокредитам.

Максимальні штрафи за мікрокредитами в 2021 році

  • Коли розмір кредиту перевищує мінімальну зарплату, максимальна сума пені і штрафів не може бути вище 50% від суми позики.
  • Якщо розмір позики менше однієї мінімальної зарплати, то пеня і штрафи не можуть перевищувати подвійну суму отриманого кредиту.

Зверніть увагу: це стосується не всіх мікропозик, а лише тих, що були оформлені після 8 січня 2021 року, тобто після набуття чинності законом, що регламентує максимальну величину пені і штрафів. Якщо мікропозики були оформлені раніше зазначеної дати, по ним до позичальника можуть застосовуватися пені і штрафи, встановлені кредитним договором.

Важливо: зазначені обмеження не стосуються інших платежів, що підлягають виплаті в разі прострочення зобов'язань за оформленим кредитом. Тому перед підписанням кредитного договору всі його умови необхідно дуже детально вивчати.

Також важливо відзначити, що нарахування пені та штрафів не відбувається в період карантинних обмежень. Це не відноситься до інших платежів: відсотків і додаткових платежів за позиками.