Послугами МФО активно користуються приблизно 13% дорослого населення країни, при цьому відсоток позичальників, які беруть позику для того, щоб забезпечити щоденні потреби в очікуванні наступної заробітної плати, підвищився з 42% до 67%, якщо порівнювати з 2022-им роком. Це засвідчують підсумки дослідження впливу війни на сферу мікрокредитування в Україні, проведеного на замовлення Асоціації українських банків.

дотягнути до зарплати

Друге за популярністю цільове призначенням позики – це оплата лікування або придбання медичних препаратів – 31% (+16 відсоткових пунктів до показників до 2022-го року). Третю сходинку посідають витрати на проведення ремонту житла та автівки – 19% (+7%).

Зразу за ними найбільш популярними причинами оформлення мікрокредитів виявились платежі за компослугами – 17% (+8%), придбання одягу та взуття – 15% (+7%).

Згідно з результатами дослідження, потреби українців за більшістю інших статей збільшились або залишились на попередньому рівні, в той час як частота оформлення мікропозики з метою покриття витрат на відпустку знизилася одразу вдвічі – з 10% до 2022-го року до 5%.

Як зазначається, після вторгнення рф в Україну в лютому 2022-го року близько 13% респондентів вперше взяли мікропозики, 46% почали брати їх частіше, в той час як 12%, навпаки, – рідше.

Мізерна чисельність опитаних (3%) заявила, що зовсім відмовилась від оформлення онлайн кредитів, а 26% зазначили, що їхня поведінка стосовно частоти залучення мікрокредитів після повномасштабного вторгнення росії не змінилась.

Відповідно до результатів дослідження, 34% респондентів беруть мікрокредити по декілька разів за місяць. Приблизно така ж частка опитаних оформляє одну-дві мікропозики кожного місяця. Раз за три-п'ять місяців беруть позики 13% респондентів, раз за півроку – 7%, а одну мікропозику за рік або рідше беруть по 5% опитаних відповідно.

Водночас 60% опитаних людей мають одну-три активні мікропозики й 70% респондентів користуються одночасно одною-трьома мікрофінансовими організаціями. Основною причиною використання декількох позик є нестача грошей (61%), тобто сума одного кредиту, найймовірніше, замала для того, щоб покрити всі необхідні витрати.

Наголошується, що абсолютна більшість клієнтів (81%) переконана, що краще скористатись послугами МФО, а не банків, оскільки можна розраховувати на оперативність, простоту та відсутність довгих перевірок для отримання кредиту.

Відповідно до даних дослідження, місячні доходи клієнтів мікрофінансових організацій становлять від 15 до 30 тисяч гривень для 39% респондентів, від 7 до 15 тисяч гривень – у 32% і менше ніж 7 тисяч гривень – для 8% опитаних. При цьому 12% опитаних клієнтів мікрофінансових організацій мають доходи від 30 до 45 тисяч гривень за місяць, а 6% – більш ніж 45 тисяч гривень.

Дослідження проводилося з 5-го до 21-го грудня 2023 року. Опитування відбувалось у форматі онлайн-інтерв'ю, в якому брали участь 1 079 клієнтів мікрофінансових організацій та 1 005 респондентів репрезентативно міському населенню країни віком від 18-ти до 55-ти років.

Доповнимо це дослідження статистичними даними від Опендатабот: в 2023 році кількість отриманих мікрокредитів зросла у 1.5 рази і сягнула позначки 8 244 855 договорів на загальну суму більше ніж 40 мільярдів гривень. Середня сума мікропозик в минулому році склала 4 926 гривень, а заборгованість українців перед МФО зросла за рік на 16% та становить 9,3 мільярда гривень.