Згідно із законом №3498-IX, в Україні триває поетапне зниження відсоткових ставок за мікропозиками. З 24 січня діяло обмеження на рівні 2.5% на день, а 22 квітня починається другий етап – з цього моменту денні ставки не повинні бути вищими за 1.5%. Мікрофінансові організації, які проігнорують цю норму, ризикують не лише отримати величезні штрафи, а й втратити ліцензію при багаторазових порушеннях.

Обмеження ставок за мікропозиками до 1.5%

Зниження ставки до 2.5% не надто позначилося на ринку мікрокредитування, оскільки лише декілька компаній на той момент видавали позики з вищою процентною ставкою. А ось перехід на 1.5% торкнеться майже всіх МФО, адже зараз ставка на повторний кредит становить від 2% у середньому, а в деяких такі умови навіть для нових клієнтів. Сервісам онлайн кредитування доведеться адаптуватися, а позичальникам тепер стане набагато складніше отримати мікропозику.

Гранична планка на рівні 1.5% буде актуальною з 22 квітня до 20 серпня 2024 року, коли закінчиться перехідний період. Починаючи з 20 серпня максимальна відсоткова ставка за мікрокредитами не зможе перевищувати 1% на день. Це буде фінальний етап реалізації закону про обмеження ставок за онлайн кредитами в МФО.