Після того, як почалася повномасштабна війна з рф, мільйони українців вимушено залишили країну, рятуючи власне життя. Багато біженців були постійними клієнтами українських банків, мали оформлені позики або користувались кредитними картками. Виїхавши за кордон, вони зіткнулись із проблемою: як сплачувати заборгованість за кредитами?

Як погасити кредит за кордоном

Майже всі, хто опинився в інших країнах, впродовж місяця відкрили рахунки в тамтешніх банках: у Польщі, Чехії, Німеччині, Іспанії… Але при цьому вони вирішили не обривати співпрацю з банками України. Отже, слід було вирішити, яким чином вносити оплату на свій український рахунок, щоб не ввійти до числа проблемних клієнтів із простроченою заборгованістю.

Часто люди задаються питанням, як можна поповнювати та вносити обов'язкові платежі на картки «Універсальна» ПриватБанку, перебуваючи за кордоном? Ми детально розібрались в цьому питанні та підготували найважливіші рекомендації, які пригодяться клієнтам не тільки ПриватБанку, а й будь-яких інших українських банків.

Поповнити картку через касу не вийде

Лише опинившись за межами своєї країни, українці змогли по-справжньому оцінити, наскільки зручною є наша банківська система. Те, що вдома здавалось звичайним і доступним кожній людині, за кордоном може викликати великі проблеми. Зокрема, ви не зможете просто підійти до каси відділення банку та поповнити свої українські картки чи рахунки.

За кордоном, для того щоб внести кошти, треба мати рахунок у тамтешньому відділенні банку та поповнювати саме його. А потім вже з цього рахунку ви зможете зробити переказ на рахунок в українському банку.

SWIFT-перекази за реквізитами

Одним із доступних варіантів сплати кредиту в українських банках (як у ПриватБанку, так і в будь-яких інших) є оплата з використанням системи SWIFT. Такий переказ може бути ініційований з будь-якого банку світу.

Для цього вам треба знати лише свої реквізити для SWIFT-переказів. Їх ви зможете знайти у веб- або мобільних додатках українських банків. Також про ці реквізити можна спитати в чаті банківської служби підтримки («гарячої лінії»). Для того, щоб дізнатись SWIFT-реквізити власного рахунку в ПриватБанку, зробіть наступне:

  1. Зайдіть в Приват24, далі оберіть пункт меню «Сервіси» – «Перекази» – «SWIFT»;
  2. Виберіть валюту;
  3. Виберіть потрібну банківську картку, на яку хочете зробити переказ;
  4. Натисніть кнопку «Отримати реквізити».

Далі отримані реквізити потрібно буде надати операціоністу у відділенні закордонного банку або здійснити такий платіж у мобільному додатку місцевого банку самостійно.

Оскільки переказ буде проведено у закордонній валюті, під час зарахування на український рахунок його буде конвертовано у гривні за поточним картковим курсом купівлі ПриватБанку. Варто зазначити, що курс купівлі не співпадає з офіційним і час від часу змінюється.

Як варіант, ви можете здійснити SWIFT-переказ на валютну картку одного з українських банків (якщо немає відкритої, то можете зробити віртуальну), а далі у потрібну мить зробити онлайн-обмін валюти на гривні, погашаючи борги за позикою або кредитною картою.

Пам’ятайте, що зарахування грошей по SWIFT-переказу, як правило, відбувається впродовж 1-5 робочих днів. Візьміть до уваги цей момент під час сплати боргів та проводьте платіж заздалегідь, щоб не виходити в прострочення, адже банківські установи за це можуть стягувати пеню.

Читайте теж: Як отримати кредит у Польщі?

Переказ коштів на картку через різні системи грошових переказів

Ще один спосіб сплати заборгованості за кредитними картками – переказ з використанням будь-яких міжнародних систем грошових переказів. Одним з найдоступніших та найзручніших варіантів є TransferGo.

Це міжнародна компанія, яка обслуговує кількадесят валют у 55 державах світу та має власні офіси по всій Європі, зокрема, у Варшаві, Лондоні, Стамбулі та Берліні. Для того, щоб здійснити переказ, необхідно виконати наступні кроки:

  1. Уточніть, з якої держави в яку проводите переказ коштів. Система запропонує здійснити переказ у нацвалюті і при цьому сама конвертує місцеву валюту у гривні за внутрішнім курсом обміну.
  2. Виберіть, куди саме ви маєте намір надіслати кошти – на рахунок (у випадку погашення боргів за кредитами) чи на картку.

Можна здійснити переказ або на рахунок банку (за номером IBAN), або за номером карти (знадобиться ввести 16-значний номер). Для того, щоб поповнити картку ПриватБанку, можна скористатися спеціальним пунктом меню.

Перший переказ грошей TransferGo виконає безкоштовно, щоб новий клієнт мав можливість оцінити швидкість та зручність сервісу. Всі наступні перекази будуть із невеликими комісіями. Розмір комісій залежатиме від різноманітних факторів, зокрема, від країн відправлення та країн призначення платежів, швидкості переказів тощо. Система одразу вкаже розмір комісії, тож ви зможете вирішити, чи справді вигідно вам проводити такий платіж.

Наостанок корисна порада: карткові курси у різних банків зазвичай значно відрізняються, чимало банків ставлять вкрай невигідні курси купівлі. Якщо ви власник дебетових карток різних банків з можливістю проводити перекази в Україні без комісій (ПУМБ, Monobank та ін.), ви можете вибрати банк, який матиме вищий картковий курс придбання валюти, і здійснити переказ у валюті на цю картку. А потім із неї можна переказати кошти на кредитну картку в потрібному вам банку й погасити борги.