Фінансовий номер телефону – це номер, прив'язаний до банківського рахунку. Це той номер, який використовується для входу в Приват24 або інший онлайн банк. Українці не звикли обережно користуватися такими номерами. Ми буваємо недбалі: використовуємо як фінансовий номер від "одноразової" сім-карти, придбаної в одному з найближчих кіосків. Ми не лише не користуємося більш надійним контрактним підключенням, а й не хочемо прив'язувати такі номери до своїх документів. Іноді ми можемо навіть розмістити свій фінансовий номер на дошці безплатних оголошень або у відкритому доступі в соцмережах.

фінансовий номер телефону

Які відмінності між фінансовим номером і звичайним?

Люди не пам’ятають, а може й не знають, що маючи доступ до вашого фінансового номера, будь-хто зможе виконати наступні дії:

  • Зайти в онлайн банк власника фінансового номера;
  • Пройти віддалену ідентифікацію особи з використанням BankID в будь-якому сервісі, що підтримує цю послугу;
  • Одержати доступ до вашого додатка Дія, а відповідно і до всіх наявних документів власника фінансового номера.

А отримати доступ до номера телефону, неприв'язаного до документів, можна дуже легко. Будь-який мобільний оператор дає можливість відновити такі анонімні сім-картки як загублені, достатньо повідомити йому історію останніх вихідних викликів і поповнень рахунку. У різних мобільних операторів ці процедури можуть трохи відрізнятися, але в цілому рівень їх надійності досить низький. Іноді жертви бувають настільки довірливими, що самі називають аферистам необхідні дані, зокрема код підтвердження.

Чому свій фінансовий номер треба берегти?

Щоб було зрозуміліше, отримавши доступ до фінансового номера телефону жертви, зловмисник може не лише витратити на свій розсуд усі гроші на рахунку жертви (це було б надто просто). Найкмітливіші шахраї ще й набирають на ім'я жертви велику кількість кредитів всюди, де є можливість їх одержати. Найбільш креативні зловмисники далі користуються тими самими особистими даними для шахрайства з нерухомим майном (наприклад, здають в оренду чужі квартири без відома власників тощо). А й справді, чого добру пропадати.

MFO-Ukraine рекомендує завести окрему sim-карту для фінансового номера, про яку не знатиме ніхто або на крайній випадок лише близькі люди. Для роботи, розміщення оголошень, замовлень в інтернеті та інших потреб використовуйте другий номер. Це не важко, досить зручно, безпечно і найголовніше – гарантує вам міцний сон.

Тому кожен громадянин сам повинен подбати про збереження своєї особистої інформації. Такої самої думки, як не дивно, законодавство України. Якщо громадянин дозволив шахраєві заволодіти його фінансовим номером, вважай, сам і винен у цьому. Звісно, якщо ви стали жертвою шахраїв, які повісили на вас кредити, то гроші віддавати не будете. Але спочатку треба подати заяву в поліцію, зв’язуватись зі всіма фінансовими організаціями, де були оформлені позики, а інколи навіть у суді доводити свою непричетність та правоту. Воно вам треба?

Як унеможливити крадіжку фінансового номера?

  1. Перший крок – перехід на контрактне підключення. Також ви можете хоча б прив'язати фінансовий номер до власних документів;
  2. Після цього обов’язково забороніть дистанційний перевипуск сім-картки, сконтактувавшись зі своїм мобільним оператором;
  3. Увійдіть до особистого кабінету вашого оператора і встановіть максимально надійний пароль для доступу до нього;
  4. Ніколи не розміщуйте свій фінансовий номер телефону в соціальній мережі або на дошці оголошень;
  5. Не перетелефоновуйте ніколи на невідомі номери. А якщо очікували дзвінок, то краще перевірте відразу номер в Google.

Окрім переліченого, ніколи нікому не варто називати код доступу чи одноразовий пароль, які приходять вам в СМС-повідомленні, пароль доступу в особистий кабінет мобільного оператора, серійний номер сім-картки або PUK-код.

Якщо вам регулярно телефонують з невідомих номерів і хтось поповнює рахунок на малі суми без вашого прохання, це означає, що вашу сім-картку хочуть викрасти. Підозри повинна викликати і ситуація, коли вам раптово телефонує "співробітник оператора" і начебто задля якоїсь перевірки намагається змусити вас сказати одноразовий пароль, який ви отримали в СМС. Такі розмови потрібно одразу ж завершувати. Покладіть трубку і зв’яжіться з оператором, скажіть, що ваш номер хочуть викрасти. Крім того, не завадить заблокувати усі банківські картки та рахунки, які ви маєте.