Військовий час є вкрай складним періодом для життя держави та її громадян. За такого становища можуть часто виникати обставини, які матимуть значний вплив на фінансове становище як фізичних, так і юридичних осіб. Однією з найпоширеніших є проблема з виплатами кредитів. Нижче ми розглянемо заходи, які можуть бути застосовано до позичальника в тому разі, якщо він не зможе виплачувати свій кредит впродовж періоду війни.

Воєнний стан та кредити

Протягом періоду військових дій економічне становище держави стає менш стабільним. Загалом в умовах воєнного стану можуть бути введені численні обмеження на проведення фінансових операцій, у тому числі надання кредитів та мікропозик. Це може значно ускладнити отримання кредитів або привести до вищих процентних ставок.

Окрім цього, в окремих випадках воєнний стан призводить до дестабілізації економіки або навіть тривалої фінансової кризи, що, звісно ж, може вплинути на можливість оформлення кредитів та кредитоспроможність. Тому важливо регулярно відслідковувати конкретні політики та правила, які є чинними протягом періоду воєнного стану.

Виплата кредитів в умовах війни

Попри вкрай складні умови, які можуть виникати впродовж періоду впровадження військового стану, важливим обов'язком клієнтів залишається своєчасне погашення зобов'язань за кредитами. Як виплачувати кредити при воєнному стані? В такій ситуації найбільше значення має оперативний зв'язок з банківською установою чи МФО та можливість обговорення потенційних шляхів врегулювання проблеми.

Зазвичай, як банки, так і МФО, йдуть на поступки своїм клієнтам, пропонуючи реструктуризацію кредитів, відстрочення платежів або навіть деякі зміни умов позик, аби допомогти їм виконувати чинні зобов'язання та не зіпсувати їх кредитну історію. Однак для цього дуже важливо оперативно звернутися до фінансової установи та налагодити з її представниками конструктивний діалог. Пам'ятайте, що кожна компанія може мати власні умови і процедури, передбачені для таких обставин.

Чи обов’язковим є повернення кредиту під час воєнного стану?

Якщо ви шукаєте відповідь на питання «чи потрібно виплачувати позику в умовах військового положення?», то вона однозначно ствердна. Водночас бувають окремі ситуації, коли ви можете і не виплачувати кредит впродовж періоду воєнного стану, наприклад, в тому разі, якщо позичальника мобілізували на військову службу або якщо він знаходиться в зоні бойових дій. При цьому дуже важливо розуміти, що сама заборгованість нікуди не зникне і її все одно потрібно буде погасити з нарахованими відсотками.

Згідно з чинними законами, зобов'язання за позиками зберігатимуть свою юридичну силу на таких самих умовах, що й до впровадження воєнного стану в державі. Тобто позичальники залишаються відповідальними за погашення своїх кредитів, навіть якщо війна впливатиме на їх фінансове становище. Позичальники не мають права припиняти виплати за кредитами без згоди кредиторів. Якщо ці зобов'язання будуть порушені, кредитори можуть звернутись до суду, щоб стягнути заборговану суму із боржника. Проте ви можете скористатися реструктуризацією свого кредиту, включивши заборгованість у загальну суму позики та збільшивши його терміни.

Кредитні канікули під час війни

Якщо у вас є кредити і ви знаходитеся в зоні бойових дій, то вам варто дізнатись про такий термін, як "кредитні канікули". Вони дають можливість боротись з провалами у виплатах і забезпечують тимчасове звільнення від платежів за кредитами. Однак чи можна одержати такі кредитні канікули в умовах воєнного стану?

Впродовж періоду військового стану чимало банків можуть запропонувати так звані "кредитні канікули". Завдяки цьому клієнт тимчасово звільняється від свого зобов'язання виплачувати основну заборгованість за позикою. В більшості випадків клієнти повинні продовжувати сплачувати лише відсотки. Це дає змогу зменшити місячні платежі та значно знизити фінансове навантаження. Разом з тим, треба пам'ятати, що кредитними канікулами не скасовуються зобов'язання стосовно кредитів, а лише відкладаються. Після завершення кредитних канікул клієнти повинні продовжувати виплати відповідно до чинних кредитних угод за новими графіками платежів.

Додамо, що рішення щодо надання кредитних канікул боржникам приймається лише за певних умов. При цьому кожен окремий випадок, зазвичай, розглядається індивідуально. Для того, щоб оформити кредитні канікули, вам потрібно звернутися до свого банку/МФО. Також ви маєте підготувати відповідну заяву у вільній формі. Ця заява повинна містити програму канікул із зазначенням часових проміжків та причину, через яку ви хочете отримати канікули. Після цього банківська установа зможе ухвалити рішення, і якщо кредитні канікули буде схвалено, на певний проміжок часу ви зможете забути про свою заборгованість за кредитом.

Чи можуть списати борги під час військового стану?

Списання заборгованості за кредитами можливе виключно за згодою кредиторів. Здебільшого таку згоду дають у тому випадку, якщо минула достатня кількість часу, і позичальник не мав змоги сплачувати свій кредит впродовж тривалого терміну.

Рішення щодо списання позики ухвалює тільки кредитор. Такі рішення приймаються найчастіше тоді, коли заборгованість справді чимала і позичальник просто не має змоги сплачувати наявний кредит протягом великого періоду часу. В такому разі позичальник має можливість звернутись до кредитної організації, попросивши списати його борг.

Реструктуризація позики під час воєнного стану

Якщо позичальники стикаються з непередбачуваними фінансовими проблемами в зв’язку з впровадженням воєнного стану в країні, реструктуризація кредитів може стати доцільним та ефективним інструментом. Згідно з цим процесом, передбачається зміна умов кредитної угоди. Наприклад, кредитор може збільшити строк погашення позики чи навіть змінити відсоткову ставку. Для того, щоб почати процес реструктуризації, позичальник повинен звернутись до свого банку чи МФО, обґрунтувавши свою складну фінансову ситуацію вагомими аргументами. Фінансова установа, в свою чергу, буде розглядати кожну ситуацію окремо і може пропонувати досить вигідні умови реструктуризації.

Якщо позичальники не мають можливості виплачувати борги за кредитами, вони повинні повідомити про причини такого становища своїх поточних кредиторів і запропонувати варіант із реструктуризацією. В такому разі борги виплачуватимуться поступово, впродовж визначеного періоду часу.

Як діяти, якщо бракує коштів, щоб розрахуватись за кредитом?

Якщо ви маєте труднощі із поверненням позики, головне – не ухиляйтеся від своїх кредитних зобов'язань та не пропускайте терміни виплати. Якщо грошей на сплату кредиту бракує, спробуйте зв'язатися зі своїм кредитором і пояснити ситуацію, що склалася. Більшість банків та інших фінансових установ йдуть назустріч клієнтам в таких випадках. Вони можуть запропонувати вам різні варіанти вирішення поточної проблеми. Зокрема, кредитор може перерахувати графік платежів, надати кредитні канікули чи реструктуризувати проблемний кредит. Завдяки цьому можуть знизитися місячні платежі і ви уникнете прострочення. Крім того, рекомендується проконсультуватись з фінансовими консультантами або юристами, щоб дізнатись про найкращі варіанти вирішення цієї ситуації.

Чи можуть банки штрафувати своїх клієнтів за несвоєчасні виплати?

Відповідно до чинного законодавства, воєнний стан передбачає звільнення від виплати штрафу (але не відсотків) за кредит. Однак банк може проявити лояльність до своїх клієнтів, особливо до тих, хто потрапив у справді складне фінансове становище через впроваджений воєнний стан. Водночас треба розуміти, що ви повинні одразу повідомити про складну ситуацію і надати кредиторові всі необхідні документи.

Чи може банк забрати майно, яке є заставою за кредитом?

У випадку невиплати позики і недотримання умов кредитної угоди банки можуть звертатися до суду, щоб стягувати заборгованість із позичальників, у тому числі через конфіскацію закладеного майна. Проте у зоні бойових дій та за умови накладення мораторію на виконання судових рішень забрати заставне майно може бути досить складно. Позичальникам варто вчасно вирішити питання боргу та домовитись із банком про ймовірні альтернативні шляхи сплати кредиту. Також треба своєчасно інформувати свого кредитора, якщо у вас виникають проблеми із виплатою заборгованості.

Зруйноване житло при наявності іпотеки: які правила?

Відповідно до законопроекту № 7441-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України про підтримку позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ проти України", позичальник може бути звільнений на час дії воєнного стану в державі від обов'язку платити грошове зобов'язання відповідно до іпотечного кредиту, якщо його майно (предмет забезпечення) було пошкоджене в результаті збройної агресії росії. Окрім цього, якщо предмет забезпечення, згідно з діючим договором про споживчий кредит – це нерухомість, знищена в результаті агресії, борги за такою угодою можуть бути анульовані.

Для того, щоб оформити призупинення виплати відповідно до іпотечного кредиту, необхідно звернутись до банківської установи та надати необхідні документи, які підтверджуватимуть знищення нерухомого майна. Також банк може вимагати від клієнта додаткових документів, які визначають право на майно, а також ухвалити рішення щодо надання призупинення виплати залежно від особливостей конкретної ситуації. Рекомендується звернутись до банку, який видавав кредит, для одержання більш детальної інформації з цього приводу.

Закон щодо виплати позики в період воєнного стану

Згідно з діючим законодавством, протягом періоду надзвичайного або військового стану, а також впродовж тридцяти днів після їх припинення, позичальники отримують звільнення від відповідальності, яка в більшості випадків передбачена за статтею 625 діючого Цивільного Кодексу. У випадку затримки у виплатах кредитів позичальники звільняються від зобов'язання сплачувати штрафи та пені.

Відповідно до останніх законодавчих змін в Україні, впродовж воєнного стану позичальник-фізична особа звільняється від відповідальності, якщо вона не може виконувати зобов'язання відповідно до договору споживчого кредиту. Позичальники звільняються від обов'язку сплачувати неустойки (штрафи) кредиторам під час періоду надзвичайного стану та тридцять днів після його закінчення. Водночас відсотки за угодою банк має право нараховувати.

Важливо розуміти, що основна заборгованість та нараховані раніше суми нікуди не зникнуть, тож їх важливо якомога швидше погасити. Крім того, слід відзначити, що конкретні політики та правила, що є чинними під час періоду військового стану, можуть різнитися. Тому рекомендуємо слідкувати за всіма змінами та оновленнями цих політик.

Права позичальників в умовах воєнного стану

Кожен позичальник має право на захист власних інтересів згідно з чинним законодавством України. Важливо пам’ятати про свої права та обов'язки, аби мати можливість уникнути непорозумінь та ймовірних проблем із банками чи МФО. Якщо позичальники стикаються з протизаконними діями зі сторони банку, вони можуть звертатися до фінансового омбудсмена або судових інстанцій для захисту власних інтересів. Також важливо додати, що воєнний стан не звільнить позичальників від наявних зобов'язань за кредитами. Однак позичальники мають можливість звернутися до банку, щоб обговорити можливі варіанти врегулювання фінансових проблем та реструктуризації позики. Знання чинних законів та вчасне врегулювання проблем дасть можливість уникнути негативних наслідків.

Відповідно до законодавства, у період дії воєнного стану та впродовж дев’яноста днів з дня його припинення кредитор не має права вимагати повернення кредитних грошей від військовослужбовців, які входять до низки пільгових категорій. А також фінансова установа повинна зупинити нарахування відсотків для військовослужбовців.

Якщо ви військовослужбовець і маєте кредит, то вам необхідно поінформувати про ваш статус письмово, щоб банк чи мікрофінансова організація не вимагала повернення кредитних грошей впродовж вищезгаданого періоду.

Як сплачувати кредит під час війни?

Протягом воєнного періоду в житті людей часто виникають складні ситуації, зокрема проблеми зі сплатою кредитів. Позичальники зобов'язані виконувати власні зобов'язання з оплати позик, навіть якщо трапляються нетривалі труднощі, пов’язані із воєнними діями. Проте за таких обставин важливо вчасно зв'язатись із кредитором, аби розглянути варіант реструктуризації чи зменшення розміру платежів.

Коли триває війна, є певні особливості, якщо вести мову про погашення кредитів. В Україні громадяни звільняються від оплати пені та штрафу на період воєнного стану. Однак важливо розуміти, що таке звільнення в більшості випадків поширюється виключно на неустойку та штраф, зазначені у кредитному договорі. Точні умови цих процедур можуть змінюватися залежно від конкретних обставин.

Якщо ви в певний момент більше не матимете змоги сплачувати свій кредит у час війни, рекомендуємо проконсультуватись із спеціалістами в галузі права або фінансовими експертами, адже вони зможуть надати цінні рекомендації щодо вашого поточного становища. Ці фахівці допоможуть вам розібратись в діючих законах та правилах. Таким чином, ви зможете подолати фінансові проблеми, з якими ви можете зіткнутись.

Насамперед зв'яжіться зі свої кредитором та обговоріть ймовірність реструктуризації позики. Якщо цей шлях вирішення проблеми не підійде, можна подати запит на перенесення дати платежу або скорочення розмірів платежів. Також зазначимо, що банк може впроваджувати певні послаблення для позичальників у період війни. Такі заходи можуть бути дуже різними, тож рекомендуємо зв'язатися зі своїм банком або кредитором, аби дізнатись про наявні варіанти допомоги.

Однак зверніть увагу, що вищенаведена інформація базується на загальних відомостях і може не стосуватися кожної окремої справи чи юрисдикції. Завжди потрібно консультуватись із юристами та фінансовими спеціалістами, щоб отримати індивідуальні підказки та рекомендації.

Як отримати позику під час воєнного стану в МФО?

Для того, щоб взяти позику в одній із мікрофінансових організацій під час періоду воєнного стану, ви повинні виконати декілька простих кроків. Спершу оберіть МФО та заповніть заявку на кредит. Після цього надішліть заявку та дочекайтесь рішення. Якщо позику схвалено, залишиться лише підписати договір та отримати гроші на свою банківську картку.

Позики в МФО мають цілу низку плюсів, зокрема під час військового стану. По-перше, кожна заявка на мікрокредит розглядається протягом кількох хвилин, що допоможе вам якнайшвидше владнати фінансові проблеми. По-друге, весь процес оформлення позики проходить онлайн. Це робить його максимально зручним і доступним в будь-який час доби.

Період воєнного стану може бути фінансово складним, однак впадати у відчай не варто. Завдяки сервісам онлайн кредитування українцям доступні зручні та миттєві рішення для отримання позики під час війни. Не забувайте, що відповідально користуючись послугами мікрофінансових компаній, ви дбаєте про свою фінансову стабільність.