Криптовалютні позики або криптопозики – це сучасні види фінансових онлайн-послуг, що надають користувачам змогу отримувати швидкі позики в обраних криптовалютах. Криптовалютна позика, зазвичай, видається платформами, які здійснюють криптовалютні фінансові операції і застосовують технологію блокчейну, щоб автоматизувати свої процеси.

Криптопозика

Перші платформи, які пропонували криптовалютний кредит, з'явились більш ніж десять років тому – в 2012 році. Однак вони лише відігравали роль посередників, які могли запропонувати кредит від іншого власника криптовалюти. Для того, щоб зменшити ризик, посередники перерозподіляли фінанси серед кількох клієнтів, а також використовували інші дієві інструменти, які дозволяли застрахувати себе від неповернення криптопозик і шахрайства. Зараз система працює дещо по-іншому. Вона більш глобальна, ефективна та зручна.

Однією з ключових переваг криптовалютних позик є те, що операції відбуваються в онлайн-режимі, а кошти можна отримати надзвичайно швидко. У тих випадках, коли гроші необхідні терміново, а з банківськими установами зв'язуватись немає бажання, оптимальним рішенням є саме криптокредит. Отже, якщо позика в біткоїнах або інших криптовалютах зацікавила вас, спершу неодмінно ознайомтеся з цією статтею.

Криптовалютне кредитування: ключові особливості

  • Криптовалютна основа. Такий тип надання позик передбачає здійснення усіх транзакцій виключно у криптовалютах – біткойнах, етеріумах або інших альткоїнах (при традиційних позиках натомість, зазвичай, їх оформляють в національній валюті – в гривні, доларах або євро). Тобто, коли ви берете мікропозику в біткоїнах, то надалі віддаватимете її в тій самій криптовалюті.
  • Автоматизовані процеси. Для того, щоб автоматизувати всі процеси і забезпечити прозорість кожної фінансової операції з криптокредитами, на криптовалютних біржах використовуються технології блокчейну та смарт-контракти. Останніми визначаються умови криптокредитів. Також смарт-контракти автоматично реалізують позику, якщо всі умови дотримано.
  • Жодних посередників. До процесу оформлення криптокредитів не залучають жодних традиційних фізичних фінансових посередників (тобто банків чи кредитних установ). Це дозволяє значно зекономити час, скоротити витрати, а також мінімізувати бюрократичні процеси.
  • Швидкість надання позик. Криптопозики – це швидкі та прості процеси, особливо, якщо порівнювати їх із традиційними позиками. Тож вони можуть бути особливо корисними в тих випадках, коли особа хоче отримати кошти терміново.
  • Застава. Централізовані платформи дають можливість отримувати кредити під заставу криптовалют. Застава гарантує повне повернення грошей, і у випадку невиконання позичальником умов її буде конфісковано. Натомість децентралізованими біржами криптокредити видаються без застав.
  • Глобальна доступність. Криптопозика є доступною для користувача в будь-якому куточку світу і жодним чином не залежить від географічних кордонів. Саме з цієї причини криптопозика вже стала практично незамінною для міжнародних переказів та транзакцій.
  • Цілковита прозорість. Транзакції та умови криптозайму прозорі і доступні для перевірки у блокчейні. Без сумніву, це те, що збільшує довіру клієнтів до таких систем кредитування.
  • Наявність певного ризику. Тим не менш, кожна криптокредитна операція пов’язана з певним рівнем ризику. Неочікувані наслідки можуть бути через волатильність (коливання) цін криптовалют, втрати доступу до гаманців та недостатньої регуляції з боку чинного законодавства. Тому важливо розуміти цей ризик та подбати про запобіжні заходи перед тим, як брати кредит.
  • Інноваційність. Позики в криптовалюті Tether – це частина інноваційної екосистеми криптовалюти і блокчейну, тож вони надають нові шляхи доступу до фінансів і інвестицій.

У яких випадках потрібна позика в криптовалюті?

Криптовалютний кредит може знадобитись у багатьох ситуаціях, а його доцільність залежатиме здебільшого від індивідуальних обставин позичальників та їхніх потреб. Розглянемо кілька випадків, у яких кредити в криптовалютах будуть найбільш доцільними і вигідними:

  • Якщо ви маєте намір інвестувати в криптовалюти або інші види цифрових активів (наприклад, вкладати у нерухомість, NFT або навіть у цінні папери). Якщо отримувач кредиту розраховує, що вартість такого об'єкту (чи об'єктів) надалі зростатиме, то він може використовувати позику для того, щоб збільшити інвестиційний портфель.
  • Якщо особа збирається покрити цим криптозаймом несподівані термінові витрати – такі як медичні послуги або ремонт авто. Кредити у криптовалютах допоможуть швидко одержати необхідну суму коштів, особливо тоді, коли вам бракує часу або коли немає доступу до звичних банківських послуг.
  • Для того, щоб погасити інші борги з вищою відсотковою ставкою – в певних випадках криптовалютні кредити можуть допомогти скоротити фінансові витрати і покращити загальне фінансове становище.
  • Для урізноманітнення інвестиційного портфеля і зменшення залежності від одного активу чи ринку.
  • Якщо в певному регіоні відсутній доступ до банківських послуг. В такому разі онлайн-криптозайм стане чи не єдиним правильним рішенням.

Плюси та мінуси криптопозик

Ось перелік основних переваг, які отримують позичальники, що беруть кредити в криптовалюті:

  • Криптозайм відкриває доступ до кредитних фінансів незалежно від вашого місцезнаходження. Всі операції здійснюються в мережі інтернет, тобто вам не доведеться витрачати час на візит до фізичного відділення банку або інших фінансових організацій.
  • Криптовалюти майже не схильні до інфляції, яка здатна зменшувати купівельну спроможність нацвалюти. Тому криптовалютні кредити обирають все частіше, відмовляючись від звичних банківських позик.
  • Криптозайм функціонує на базі блокчейн-технологій і не залучає жодних фізичних фінансових посередників. Це дає змогу скоротити бюрократичні процеси і спростити одержання кредитних коштів.
  • Оформити криптозайм можна значно легше і швидше порівняно зі звичними банківськими позиками завдяки повній автоматизації процедур зі смарт-контрактами і відсутності кредитних перевірок.
  • Криптовалютне кредитування може використовуватися в міжнародних фінансових операціях.
  • Будь-яка транзакція в блокчейні легко відстежується. Така операція є прозорою та недоступною для махінацій.
  • У межах однієї платформи можна працювати з різними криптовалютами.
  • Криптобіржі не регулюються діючим законодавством. Криптозайми обходять чинне державне регулювання та всі обмеження, які працюють для звичних фінансових послуг.
  • Ви можете взяти криптопозику та сплачувати її в різних криптовалютах. Це дає змогу ефективніше диверсифікувати інвестиції та управляти фінансами.

Якщо вести мову про недоліки криптовалютного кредитування, то це передусім волатильність курсу криптовалюти, ризик втрати доступу до свого гаманця та недостатнє регулювання і безпека. Тому перед тим, як ви остаточно вирішите взяти криптовалютну позику, ще раз оцініть її важливість, необхідність і власні фінансові можливості.

Як отримати позику в криптовалюті?

Процес криптовалютного кредитування передбачає такі умовні етапи:

  1. Вибір підходящих платформ. Позичальники обирають платформи або сервіси, які надають криптозайми. Такі сервіси можуть бути як децентралізовані (DeFi), так і централізовані (CeFi), надаючи повну інформацію щодо доступних позик, умов та деталей угоди.
  2. Процес реєстрації та ідентифікації. Позичальники реєструються на платформах і проходять ідентифікацію (якщо є така необхідність). У випадку останньої процедури вимагається надання особистої інформації та документів, які підтверджують вашу особу.
  3. Визначення умов кредитування. Позичальники обирають відповідні умови для одержання криптозаймів – суми, терміни і процентні ставки.
  4. Створення смарт-контрактів. Коли умови позик обрано, DeFi-платформи генерують смарт-контракти у блокчейнах. У такому цифровому документі міститься детальна інформація щодо позик, включно з сумами, строками і умовами погашення.
  5. Підписання смарт-контрактів. Позичальники і кредитори підписують смарт-контракти з використанням криптовалютних гаманців. Це є підтвердженням того, що сторони зобов'язуються дотримуватися умов кредитного договору.
  6. Виплати кредитних коштів. Як тільки процес підписання смарт-контрактів завершується, кредитори переказують обумовлені суми позичальникам на їх криптовалютні гаманці.
  7. Погашення позик. Згідно з умовами договорів, позичальники виплачують суми (в тому числі відсотки) впродовж передбаченого терміну. Смарт-контрактами автоматично реєструються платежі і визначається час, коли криптозайми були повністю погашені.
  8. Завершення угод. Після того, як криптокредити були повністю повернені, смарт-контракти автоматично завершують договір, і криптовалюту повертають кредиторам.

Варто звернути увагу на те, що процедури одержання мікрокредитів у біткоїнах чи іншій криптовалюті можуть незначно відрізнятись на різних платформах. Ключовою перевагою криптопозики є те, що всі процеси автоматизуються завдяки смарт-контракту. Це дає змогу усунути потребу в посереднику і значно полегшує взаємодію між позичальниками і кредиторами.

Криптовалютні позики із заставою

Одержувати біткойн-кредити із заставою можна через CeFi. Це централізовані платформи для надання криптозаймів (біржі BlockFi, Nexo або Binance). Потрібна лише реєстрація та ідентифікація (KYC). Такі платформи в більшості випадків мають протоколи, які гарантують безпеку застави (через страхування або зберігання певного активу в холодному сховищі).

Централізована платформа реєструє депозити, даючи змогу вкладникам заробляти на відсотках. Для того, щоб скористатись справді вигідними пропозиціями, варто спершу уважно вивчити усі наявні варіанти на нинішньому ринку. Процес одержання криптопозики через CeFi-платформи передбачає дещо більше метушні з паперовою документацією. Проте той факт, що такі платформи мають правове регулювання і підтримку, робить їх пріоритетними для інвесторів.

Криптозайми без застави

Кредит без застав у обраній криптовалюті можна отримати за допомогою децентралізованої біржі (DeFi). Незабезпечений криптозайм також називають флеш-позикою. Його беруть безпосередньо у кредитора, він може бути виплачений як у фіатній валюті, так і в криптовалюті. Децентралізована платформа працює з використанням блокчейн-технологій та смарт-контрактів, які дають можливість швидко надавати позики і управляти ними.

На DeFi-платформах всі фінансові операції обробляються в автоматичному режимі, а смарт-контракти функціонують завдяки спеціальним алгоритмам і протоколам, що автоматизують виплати за криптозаймами. Приховати щось у блокчейні практично неможливо. Тут відсутні посередники і правове регулювання, не вимагається ідентифікація, а кредити або мікропозики можна оформити в криптовалютах, стейблкоїнах або навіть у фіатних валютах. Разом з тим, якщо порівнювати з централізованими платформами, тут значно вищі відсотки.

Криптовалюта вже давно стала одним із вагомих елементів сучасної фінансової системи. Ті, хто віддає перевагу раціональним, безпечним та інноваційним бізнес-рішенням, розуміють, що криптопозики є, щонайменше, зручним та цікавим інструментом. Платформи для надання криптозаймів змогли цілковито реформувати підхід до сервісів кредитування. Вони стали більш зручними, безпечними, конфіденційними та доступними кожному.