Якщо ви не подавали заявку в банки або мікрофінансові організації та отримали повідомлення зі схваленням кредиту, то нічого не потрібно робити. Це звичайна спам-розсилка, видаліть SMS та ні про що не турбуйтеся. Малоймовірно, що шахраї хочуть взяти позику на вас. А от якщо після цього перестає працювати sim-карта, то треба бити на сполох – з 99.9% ймовірністю це справа рук аферистів. Це коротка відповідь для тих, кому ліньки читати. А якщо хочете детально вивчити питання, то ця стаття для вас.

SMS вам схвалено кредит

Що категорично не можна робити при отриманні SMS "Вам схвалено кредит"?

Насамперед не переходьте за посиланнями, оскільки це можуть бути фішингові сайти, які виманюють інформацію та використовують її у своїх корисливих цілях, зокрема, для викрадення грошей із банківських карток або оформлення позик. Якщо ви отримали SMS і вас зацікавила пропозиція, не переходьте за посиланнями. Просто скопіюйте назву компанії та знайдіть її сайт через пошукову систему Google. Також не бажано телефонувати на вказані у повідомленні номери.

Що таке фішинг?

Фішинг – це вид шахрайства, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних через фейкові сайти відомих компаній, які зовні не відрізняються від справжніх. Наприклад, шахраї створюють сайт moneyvoo.ua, доменне ім'я якого лише однією літерою відрізняється від офіційного сайту moneyveo.ua. Працює це так: надходить повідомлення, у нашому випадку зі схваленням кредиту, в якому міститься посилання на сайт нібито для отримання позики. Людина, нічого не підозрюючи, переходить за посиланням і починає заповнювати заявку, вказуючи ПІБ, дані паспорта, номер банківської картки, мобільний телефон тощо. Або вводить логін/пароль, якщо в нього вже є обліковий запис на цьому сайті. Далі, зазвичай, з'являється помилка чи якесь стандартне повідомлення. Все, ваші дані у шахраїв. У найкращому разі їх просто продадуть, а в гіршому – пропадуть гроші з картки чи оформлять кредит на ваше ім'я. Хоча з кожним роком провернути такі трюки аферистам стає все складніше через впровадження нових методів захисту та перевірки особистості.

Хто надсилає повідомлення з пропозицією кредитів?

Отже, ви отримали на свій смартфон повідомлення, в якому говориться, що вам схвалено кредит, погоджено позику або інший текст зі схожим змістом. Давайте розбиратися, хто може бути відправником такої СМС. Усього три варіанти:

  • Фінансові компанії. Це може бути повідомлення від МФО, банку чи іншої фінансової організації. А якщо ви є клієнтом однієї з них, то тут взагалі немає нічого дивного, тому що під час реєстрації ви, напевно, дали згоду на отримання розсилок через SMS та/або e-mail. Тільки зазвичай компанії не пишуть, що вам схвалено кредит, а використовують інші формулювання: можете отримати позику, вам доступна певна сума для отримання кредиту і т.д. Такі SMS безпечні, але пам'ятаємо про фішинг та не переходимо за посиланнями.
  • Кредитні брокери. Це партнери мікрофінансових організацій та банків, які шукають клієнтів для фінансових компаній. Вони можуть надсилати повідомлення з посиланням на МФО/банки або на свій сайт з підбором позик або вітриною кредитних пропозицій. Вони теж не становлять загрози, якщо не забувати про фішинг. Наш сайт також є партнером МФО та банків, тільки ми SMS-розсилками не займаємось. Чесне слово. Нав'язливість суперечить нашим принципам.
  • Шахраї. За допомогою СМС аферисти хочуть змусити людину перейти за посиланням та "подарувати" свої персональні дані. І оскільки непросто відрізнити перші два безпечні типи повідомлень від третього, ми настійно рекомендуємо видаляти всі подібні смс-ки і не переходити за посиланнями, що містяться в них.

Чи можна відписатися від рекламних розсилок МФО?

Повністю відписатися не вийде від отримання рекламних повідомлень на кшталт "Вам схвалено кредит". Якщо розсилку здійснюють мікрофінансові організації, банки та інші фінансові установи, то можна зайти в особистий кабінет, пошукати налаштування та відмовитися від листів на телефон/e-mail та нав'язливих дзвінків із пропозицією кредиту. А ось зробити так, щоб кредитні брокери не спамили, ніяк не вийде. Допоможе лише зміна SIM-картки, та й то не завжди.

Десятки SMS-повідомлень за день, забита поштова скринька – це ще півбіди. Але дзвінки, особливо ранкові, та ще у вихідні, можуть конкретно виводити з себе. Особливо бісить, коли чекаєш на важливий дзвінок, приймаєш виклик, а там рідний голос робота, який знову пропонує взяти мікропозику. З часом вже не звертаєш увагу, але якщо сильно дратує, то можна порекомендувати зміну сім-карти або менш радикальний спосіб – блокування небажаних SMS та дзвінків за допомогою налаштувань смартфона або спеціальних додатків. Також не завадить знати про такий вид шахрайства, як вішинг.

Мені дійсно потрібний кредит: де краще взяти?

Якщо ви хочете оформити онлайн позику, але боїтеся потрапити на шахраїв і не особливо розбираєтеся в цій темі, відвідайте Рейтинг МФО України, де зібрані перевірені та ліцензовані компанії, які надають послуги кредитування на законних підставах. Ознайомтеся з умовами десятків мікрофінансових організацій, порівняйте пропозиції та підберіть найбільш вигідний варіант, а не той, який вам нав'язується рекламою.

Зокрема, рекомендуємо звернути увагу на мікропозики під 0%. Процентна ставка тут символічна та становить 0.01% на день. Оформляючи мікропозику 10 000 гривень на 30 днів, переплата складе лише 30 гривень за весь термін. І насамкінець: користуйтеся кредитами відповідально та адекватно оцінюйте свої фінансові можливості, оскільки невчасне погашення заборгованостей може призвести до штрафів, нарахування пені, погіршення кредитної історії та боргової ями.