Деякі мікрофінансові організації практикують додаткову перевірку позичальників. Це доводиться робити через випадки шахрайства, коли зловмисники без відома людей отримують на їх ім'я кредити. Додаткова перевірка передбачає затвердження заявки після завантаження заявником фотографії з паспортом. Це виключає оформлення позики на сторонню людину.

Фото з паспортом в МФО

Фото з документами – навіщо воно потрібне?

Вимога про завантаження фото з паспортом пов'язана з необхідністю ідентифікації мікрофінансовою організацією особи клієнта. Сьогодні процедура оформлення позик та видачі грошей максимально спрощена. Тому випадків, коли аферисти оформлюють кредити на чужі документи, стало дуже багато. Зловмисники отримують гроші, а власник документів, який навіть не знає про позику, – зростаючий борг, постійне нарахування відсотків, спілкування з колекторами.

Не всі компанії вимагають фото з паспортом. Деякі МФО видають кредит без селфі.

Щоб цього уникнути, низка МФО вимагає від претендентів завантажувати скан-копії документів, а також селфі з паспортом в руках, на якому чітко видно обличчя. Подібна процедура є стандартною, використовується, наприклад, ПриватБанком – там роблять фото клієнта з банківською карткою в руках. Знімки всіх клієнтів є в базі Привату. Іноді фото клієнтів роблять спортивні клуби після оформлення абонементу, щоб стороння людина не могла користуватися членською карткою.

Оформлення онлайн кредиту: етапи процесу

Для отримання в мікрофінансовій компанії кредиту потрібно на калькуляторі вибрати суму позики, термін кредитування, а також заповнити анкету, вказавши особисті дані. У різних сервісів правила можуть трохи відрізнятися, але найчастіше МФО вимагають наступну інформацію:

  • П.І.Б.
  • Адреса прописки, фактичного проживання.
  • Номер телефону позичальника та номери контактних осіб.
  • Сімейний стан та соціальний статус.
  • Місце роботи та розмір доходу.
  • Дані паспорта та ІПН.

Після цього необхідно вказати реквізити картки, на яку буде зараховано суму позики (номер, термін дії, код CVV). Іноді дані про карту запитуються до розгляду заявки та ухвалення рішення, іноді – після схвалення. У різних сервісів різні правила.

У деяких МФО передбачено наявність окремого поля для завантаження фото позичальника. Як правило, потрібно фото з паспортом в руках та/або скан-копії паспорта та ІПН. Завантажте документи, які запитує кредитор, після чого надсилайте заявку на мікропозику. При позитивному рішенні оформлюється електронний кредитний договір – використовується цифровий підпис шляхом введення спеціального коду з отриманого SMS. Далі на карту зараховуються гроші.

Не всі сервіси висувають заявникам вимогу щодо обов'язкового завантаження фотографій документів, але передбачають цю можливість. Рекомендується завантажити фото, щоб збільшити вірогідність схвалення позики.

У заявці є інші поля, які необов'язкові для заповнення. Їх рекомендується заповнити. Це збільшує лояльність та довіру мікрофінансової компанії до позичальника, ймовірність схвалення позики, можливість збільшення кредитного ліміту.

Як зробити якісне фото для МФО?

Для успішного проходження відповідної перевірки у мікрофінансовій організації зроблене фото з паспортом має відповідати низці вимог:

  1. Зображення має бути чітким. Корекція кольору та фільтри не застосовуються. Якщо знімок вийшов темним, допустимо його трохи підкоригувати і зробити світлішим, але не знижуючи якість.
  2. Повинно бути добре видно обличчя. Найкраще зробити фото в анфас, як завжди на документи.
  3. П.І.Б. заявника та номер паспорта має бути чітко видно. Проконтролюйте, щоб текст не був закритий пальцями.
  4. Якщо у вас паспорт у вигляді книжечки (старого зразка), зробіть фото його першої сторінки.
  5. Якщо ID-картка, то її потрібно повернути до камери лицьовою стороною.
  6. Маєте сумніви, що зможете добре сфотографувати себе самостійно – попросіть когось про допомогу.

Потрібні скан-копії документів? Сфотографуйте потрібні сторінки паспорта (лицьової сторони картки), завантажте їх у власному кабінеті МФО. Необов'язково використовувати сканер, але камера смартфона має бути хорошою, щоб фото вийшло чітким.

Безпека ваших даних

Для забезпечення безпеки особистих даних клієнтів мікрофінансові компанії України використовують новітні цифрові технології. Наприклад, протоколи шифрування. Вони застосовуються на сайтах, перетворюють дані на код, що виключає перехоплення зловмисниками даних.

Важливо знати
Залишати особисту інформацію, завантажувати фото з паспортом або скан-копії документів можна на сайтах лише тих мікрофінансових компаній, які мають ліцензію НБУ. Варто заздалегідь перевірити наявність реєстраційного свідоцтва та ліцензії (документи мають бути у вільному доступі), щоб переконатися у законності діяльності організації. Якщо інформація про кредитора є у реєстрі, можна завантажувати свої дані та користуватися кредитними послугами. У нашому рейтингу МФО представлені лише ліцензовані онлайн сервіси кредитування.

Відеоідентифікація клієнта

З 28.04.2020, відповідно до набравшого чинності закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів», банківські установи стали практикувати відеоідентифікацію. Раніше клієнту потрібно було особисто з'явитися в банк, щоб відкрити рахунок, тепер же за допомогою відеозв'язку можна підтвердити особу. Важлива хороша якість зв'язку, відсутність збоїв та сторонніх осіб при здійсненні цієї перевірки. Зазначена послуга дозволяє мешканцям віддалених населених пунктів відкривати банківські рахунки через інтернет.

Деякі мікрофінансові компанії також тестували відеоідентифікацію. Зокрема, Miloan, Forza, Credit Kasa та інші. Однак цей спосіб ідентифікації не прижився у сфері мікропозик через очевидні недоліки: дороговизна технології та відтік клієнтів. Не всі бажають спілкуватися по відеозв'язку, коли є можливість отримати позику в інших МФО з більш простими методами перевірки особистості.

На сьогодні більшість мікрофінансових організацій для перевірки позичальників використовує систему BankID. А як альтернативу пропонують надати селфі з паспортом. Варто зазначити, що це два основні способи ідентифікації особи у 2023 році. Деякі МФО використовують один із них, а інші пропонують клієнтам вибрати оптимальний для них метод проходження перевірки.