Минуло вже понад 10 років, як в Україні діє ринок мікрокредитування. Втім, питання про те, брати позику чи утриматися, для багатьох громадян продовжує залишатися актуальним. Страхи та сумніви зрозумілі, оскільки будь-який кредит може принести як користь, так і проблеми. Однак мікропозика дає можливість просто і швидко впоратися з фінансовими труднощами, тому чи варто відмовлятися від неї?

Чи брати позику

Переваги та недоліки оформлення мікрокредиту

Прийняти обдумане рішення щодо доцільності отримання позики в МФО допоможе знання основних переваг та недоліків кредиту. Замислюючись над цим питанням, беріть до уваги насамперед власну фінансову ситуацію. А вже потім – плюси та мінуси кредитування.

Плюси

  1. Оформивши кредит зараз, ви зможете вирішити важливу поточну проблему. Адже за відсутності грошей на продукти чи термінове лікування навряд чи варто чекати на зарплату.
  2. Можливість покращити кредитну історію, але лише за умови своєчасного закриття кредитів без прострочень.
  3. Можна отримати вигоду від акційних пропозицій. Іноді пропонуються величезні знижки на товари, які вас цікавлять. Але грошей у потрібний момент може не виявитися. Це не привід відмовлятися від вигідної покупки.

Мінуси

  1. Повертати доводиться суму більше тієї, яку позичальник отримав. Однак, якщо взяти кредит під 0.01%, то переплата буде незначною. Так, при сумі мікрокредиту 10 000 гривень за 30 днів потрібно буде заплатити 30 гривень відсотків.
  2. Прострочення призводять до необхідності виплачувати пені та штрафи, передбачені договором. У результаті повернути доведеться суму, яка може бути вдвічі більшою за розмір кредиту.
  3. Є ризик потрапити до боргової ями. Це трапляється у тих випадках, коли людина не розрахувала свої можливості та бере ще кілька позик для того, щоб погасити попередню.

До отримання кредиту: це важливо знати кожному позичальнику

Щоб позичені гроші принесли лише користь, важливо не забувати правильно ними користуватися. Зокрема, виконувати взяті кредитні зобов'язання та виплачувати позику за графіком, не допускаючи прострочень. До остаточного ухвалення рішення про отримання кредиту влаштуйте собі перевірку. Нижче викладено 3 ключові факти про платіжну дисципліну. Ознайомтеся із ними. І якщо згодні з цими твердженнями, підписуйте кредитний договір.

  • Мікропозики потрібно повертати. Юридична сила договорів, укладених онлайн за допомогою електронного одноразового підпису, ідентична паперовим договорам з власноручним підписом. Є відповідне роз'яснення цього питання від регулятора фінансових компаній – Нацбанку.
  • Списання боргів фінансовими організаціями та банками є рідкісним винятком. Ті, хто розраховує отримати дохід у вигляді кредитних коштів, а потім «загубитися» в об'ємних реєстрах, опиняться в переліку боржників, що призведе до неприємного спілкування зі службами стягнення боргів та колекторами.
  • Затримки у виплаті позик негативно впливають на кредитну історію, значно зменшують шанси отримати кредит в майбутньому. Неодноразове порушення термінів виплат призводить до того, що всі МФО і банки відмовлятимуть позичальнику, посилаючись на інформацію Бюро кредитних історій.

Отримати мікропозику зараз – вигідно чи ні?

Питання слід розглядати індивідуально. Проаналізуйте, наскільки сильно вам зараз необхідна певна сума. Якщо немає грошей на продукти, роботодавець затримує зарплату – це вагома причина, щоб взяти онлайн кредит і переплачувати за це. Потрібно купити сезонний одяг, на який діє обмежена за часом знижка? Теж є сенс отримати позику. У таких випадках кредитні кошти можуть навіть допомогти заощадити.

Кредит може принести вигоду зараз, якщо сума, яка вам потрібна, невелика, і потрібна ненадовго. А також у ситуаціях, коли ви впевнені у даті запланованих грошових надходжень (зарплата, допомога, пенсія, стипендія, переказ від близьких людей), а обраний термін погашення враховує можливий форс-мажор – плюс 1-2 дні до дати чергового надходження.

Ну а якщо ви хочете взяти мікропозику для розваг або імпульсних покупок, і при цьому не знаєте, як повертати борг, то наполегливо рекомендуємо відмовитися від цього задуму. Жити тут і зараз – весело, але кредит не випарується і сам по собі не закриється. Почнеться прострочення, пені, штрафи, дзвінки і витікаючі з цього проблеми. Тому думайте головою, грамотно розраховуйте свої фінансові можливості та відповідально ставтеся до онлайн кредитування.