Що таке банк, споживчий кредит, кредитна картка і ломбард знає більшість громадян нашої країни. Всі хоч приблизно розуміють, як все це працює, але ось МФО і мікропозики – явище порівняно нове для України, тому у людей виникає велика кількість різних питань про цей фінансовий продукт, відповіді на найбільш хвилюючі з яких зібрані на цій сторінці.

Що таке мікрофінансова організація?

Мікрофінансова організація або скорочено МФО – це приватна фінансова компанія, яка видає короткострокові кредити на невеликі суми за спрощеною схемою, що дозволяє отримати гроші за кілька годин з моменту звернення, а для постійних клієнтів всього за пару хвилин.

Чи правда, що МФО в Україні працюють не зовсім легально?

Мікрокредитні компанії мають такі ж законні підстави для своєї діяльності, як і банки. Перед тим як видавати позики населенню, кожна МФО пройшла процедуру перевірки і отримала ліцензію. Крім того, є ряд нормативно-правових актів, що регулюють роботу таких організацій. Тому все законно і легально.

Хто придумав мікрокредитування і як воно зародилося?

Батьком МФО вважається професор економіки Мухаммад Юнус з Бангладешу. Варто відзначити, що за своє відкриття він отримав Нобелівську премію в 2006 році. Створення самої концепції мікрокредитування почалося в 1974 році, коли Юнус приєднався до боротьби з голодом в рідному Бангладеші.

Мухаммад Юнус

При вивченні проблеми професор прийшов до висновку, що навіть невелика позика може допомогти бідним людям створити власний мікробізнес і значно поліпшити життя. Спочатку він видавав дрібні кредити з власних грошей, а пізніше створив компанію «Грамін», яка спеціалізувалася на мікрокредитуванні бідних бангладешців.

Успішність проекту привела до широкого поширення мікропозик по всьому світу, в тому числі і найрозвиненіших країнах. Таким чином, спочатку МФО створювалися як альтернатива банкам для бідних людей, які не мають доступу до банківських продуктів. А головною ідеєю мікрокредитування була боротьба з бідністю. Як говорив Мухаммад Юнус, кожна людина має шанс на краще життя.

Історія мікрофінансування в Україні

Прототипи МФО в нашій країні з'явилися давно, ще в 90-х роках, проте справжній розвиток цей напрямок одержав в 2014 році після революції, коли істотно впав рівень життя людей. А пік розвитку цього сектора спостерігався в 2016-2017 роках, саме в цей період були засновані провідні мікрофінансові організації України.

Де можна отримати мікропозику в Україні?

Сьогодні на ринку функціонує кілька сотень ліцензованих компаній, які видають швидкі кредити на карту або готівкою. Тобто вибір дуже великий. Для того щоб вибрати надійну мікрофінансову організацію з вигідними умовами, дивіться актуальний рейтинг МФО.

Хто може взяти кредит у МФО?

Послуги мікрокредитних компаній доступні практично всім громадянам України, які досягли повноліття. Незалежно від статі, віку, доходів, статусу і працевлаштування. Розраховувати на позику можуть в тому числі студенти, пенсіонери, неофіційно працюючі, жінки в декреті, безробітні і навіть люди з поганою кредитною історією.

З якого віку можна оформити мікропозику?

До 18 років жодна МФО не видає кредити. У більшості сервісів кредитування мінімальний вік становить 18 років, але не у всіх. Деякі починають кредитувати з 20, 21 або навіть 23 років. Верхня вікова планка зазвичай 60-65 років.

Що необхідно для отримання кредиту в МФО?

Головні переваги мікрофінансових організацій – мінімальні вимоги до клієнта, простота і швидкість видачі позик. Для оформлення мікрокредиту достатньо мати:

  • Паспорт.
  • ІПН.
  • Мобільний телефон.
  • Банківську карту.

Довідка про доходи і поручителі не потрібні. Все досить просто і зручно, без зайвої тяганини, бюрократії і тривалих перевірок.

Як отримати мікрокредит на карту?

Підготуйте паспорт і ідентифікаційний код, перейдіть на сайт однієї з перевірених МФО і заповніть заявку на кредит – невелика анкета, де потрібно вказати свої персональні дані. Після реєстрації необхідно вибрати суму і термін кредитування, після чого відправити заявку на розгляд. Через кілька хвилин буде відомий результат. Якщо рішення позитивне, то залишиться підписати договір за допомогою SMS-коду і отримати гроші на карту. Вся процедура займає не більше години, а в більшості випадків 20-30 хвилин.

Способи погашення кредиту в МФО

Існує кілька способів оплати мікропозики. Основний метод – банківською картою через особистий кабінет на сайті мікрофінансової організації. Простий, зрозумілий та зручний спосіб. Клієнт гасить кредит, гроші зараховуються моментально, тут же можна побачити повідомлення про погашення та завантажити довідку про закриття кредиту. Інші варіанти оплати: сервіси онлайн-платежів (EasyPay, iPay, Portmone та ін.), інтернет-банкінг, термінали самообслуговування, відділення банків. Кожна МФО має свій перелік способів погашення мікрокредитів.

Що буде, якщо не платити за мікрокредитом?

Важливо розуміти наслідки несплати позики. Кредитні відносини регулюються нормативно-правовими актами, тож у разі відмови від своїх зобов'язань усе може закінчитися судом. Але для початку мікрофінансові організації телефонують, надсилають SMS та листи на e-mail, нагадуючи про борг. Також кредитор нараховує пеню та штрафи за кожен день прострочення. Крім цього, прострочена заборгованість негативно відображається на кредитній історії, що може створити чимало проблем у майбутньому при зверненні до банків та інших фінансових установ.