В процесі розвитку суспільства змінюються закони та обов’язки. Однак психологія і сутність жінки та чоловіка мають багато відмінностей. Йдеться про звички, характер, стиль життя та навіть фінансові витрати. На цю тему вже провели десятки досліджень у різних куточках світу. Усвідомлюючи ці відмінності, ми можемо зрозуміти, як ми поводимось зі своїми грошима.

Гендер у фінансах

Як ми ставимося до покупок?

Згідно з дослідженням Wharton School of Business, яке мало назву «Чоловіки купують, а жінки шопінгують» (Men buy, women shop), було виявлено, що представниці прекрасної статі частіше ставляться до шопінгу як до розваги, в той час як переважна більшість чоловіків просто намагаються купити необхідну річ та піти. У зв’язку з цим жінки можуть швидше помічати вигідніші умови покупок.

Загальні витрати

У цьому аспекті одинокі чоловіки незначно випереджають самотніх жінок. У середньому чоловіки витрачали 35 тисяч доларів на рік, а жінки — трохи менше 34 тисяч доларів. Однак треба зауважити, що чоловіки при цьому заробляли орієнтовно на 10 тисяч доларів на рік більше, ніж жінки.

  • Витрати на їжу. Нежонаті чоловіки витрачали 4173 доларів на рік на харчування, а жінки — 3680 доларів. При цьому чоловіки витрачали на алкогольні напої удвічі більше, ніж жінки — 537 доларів проти 234 доларів.
  • Витрати на одяг. Жінки у середньому витрачають 1140 доларів на рік на одяг, а чоловіки – 813 доларів. Цікаво те, що представники обох статей витрачають однакову суму на взуття — близько 190 доларів на рік.
  • Покупки автомобілів. Тут чоловіки випереджають жінок із загальними витратами на особистий транспорт в розмірі 5507 доларів на рік. Натомість жінки купують автівки лише на 4273 доларів. Щоправда, жінки витрачають приблизно вдвічі більше на страхування своїх авто, ніж їх колеги-чоловіки. У них ці розходи складають 1000 доларів на рік, в той час як чоловіки витрачають тільки 500 доларів.
  • Охорона здоров'я. В цій категорії жінки, зазвичай, витрачають дещо більше на різні категорії охорони здоров’я. Найбільше фінансових ресурсів йде на медикаменти та медичні послуги. При цьому жінки витрачають більше, ніж чоловіки, на такі речі, як рентгенівські знімки та відвідини лікаря. На ці дві статті розходів жінки витрачають на понад 200 доларів на рік більше.
  • Витрати на особисту гігієну. Тут жінки також перевершують чоловіків, більш активно купуючи різноманітні товари і послуги особистої гігієни. У середньому представниці слабкої статі були готові заплатити близько 714 доларів на рік на догляд, в той час як чоловіки витрачали орієнтовно 297 доларів.

Однак в чоловіків і жінок є розбіжності не лише в сумах витрат. Було проведено численні дослідження, які свідчать про те, що жінки є загалом більш цінними покупцями, аніж чоловіки. 71% жінок стверджують, що останні товари, які вони придбали в інтернеті, були на розпродажі, в порівнянні з лише 57% чоловіків. Окрім цього, 74% жінок-міленіалок зазначають, що вони часто шукають купони під час онлайн-покупок, у порівнянні з 65% чоловіків-мілленіалів.

Фінансові пріоритети

Якщо вести мову про заощадження, чоловіки та жінки мають дуже різні пріоритети. Недавнє опитування, яке провів журнал The Motley Fool, продемонструвало, що чоловіки, найімовірніше, розглядають накопичення коштів на відпустку як свою найважливішу фінансову мету, після якої йде погашення заборгованості за кредитною карткою. Жінки мають аналогічні цілі, проте вважають сплату заборгованості більшим пріоритетом.

Куди скеровуються заощадження?

Хоча як чоловіки, так і жінки мають дуже подібні фінансові цілі, є велика різниця між тим, скільки коштів кожна стать скеровує на ці цілі. Виявилося, що чоловіки звикли відкладати майже удвічі більше коштів на свої довготермінові фінансові цілі, аніж жінки. Американки наближаються до пенсійного віку із середнім показником 81 300 доларів у вигляді пенсійних фондів, у той час як їхні колеги-чоловіки мають 118 400 доларів.

Проте якщо брати до уваги відсоток грошей, який вони відкладають зі своєї заробітної плати, то жінки виходять на першу позицію. Нещодавнє дослідження засвідчило, що жінки з більшою ймовірністю є учасниками пенсійних планів на робочих місцях, і що вони вносять до цих планів на 8% більше власного доходу до оподаткування, аніж чоловіки з аналогічною категорією доходу.

Розбіжності між сумами заощаджень у доларах і відсотками доходу, призначеного для заощаджень, пояснюються тим фактом, що середньостатистична жінка все ще заробляє менше грошей, ніж середньостатистичний чоловік.

Статистика інвестування

Чоловіки однозначно більше зацікавлені в інвестиціях. 70% чоловіків-мілленіалів охоче керують власними інвестиціями у порівнянні з тільки 36% жінок-мілленіалок. У зв’язку з цим чоловіки, зазвичай, почуваються впевненими у своєму фінансовому досвіді і є більш відкритими до ризикованого інвестування. Жінки натомість є більш обережними, терплячими інвесторами. Хоча жінки частіше визнають, що їм досить мало відомо про інвестування, їх консервативний підхід дозволяє їм трохи випереджати чоловіків у довгостроковій перспективі, бо хоч вони й одержують менші доходи, вони також передбачають менші втрати.