Багато людей не вірять у позики під 0%. Подібна пропозиція здається не дуже правдоподібною. Справді, яка вигода кредитній організації позичати гроші безкоштовно? Проте в Україні легко можна отримати кредит із нульовою процентною ставкою. Багато мікрофінансових компаній пропонують безвідсоткові позики для формування клієнтської бази, щоб на практиці ознайомити позичальників із кредитним продуктом та обійти конкурентів. По суті, кредит під 0% – це промоакція, умови якої абсолютно чесні та прозорі.

Кредит без відсотків
Зверніть увагу
Видача кредитів під 0% заборонена законодавством України. Тому мікрофінансові організації встановлюють мінімально можливу відсоткову ставку 0,01%. Переплата за такими позиками є суто символічною, через що такі кредити прийнято називати безвідсотковими або під 0%, хоча фактично ставка становить 0.01% на день.

Кредит під 0% в МФО: умови та вимоги

Раніше для отримання кредиту доводилося витратити чимало часу, нервів та сил: відстояти у банку чергу, зібрати пакет документів, знайти поручителів тощо. З появою МФО процедура стала значно простішою. Достатньо доступу в інтернет за допомогою ноутбука, смартфона чи комп'ютера. Оформити онлайн кредит можна, перебуваючи будь-де, всього за 20-30 хвилин. Ключові умови отримання безвідсоткового кредиту:

  • Вік позичальника від 18 років.
  • Відсоткова ставка 0,01% на день.
  • Наявність паспорта, ІПН, банківської картки, телефону.
  • Сума мікропозики – від 100 до 25 000 гривень.
  • Терміни кредитування – до 30 днів.
  • Час розгляду заявок – в середньому 15 хвилин.
  • Безвідсоткова позика тільки для нових клієнтів.
  • У разі прострочення ставка 0.01% скасовується.

Кредити під 0% мікрофінансові організації видають лише новим клієнтам. При цьому не всі компанії надають перший кредит без відсотків, хоч таких меншість. Також деякі МФО можуть запропонувати другу безвідсоткову позику постійним клієнтам, які вчасно погасили багато кредитів, на знак подяки за лояльність.

Що потрібно для отримання кредиту без відсотків?

Для позичальників кредитування в мікрофінансових компаніях зручне відсутністю складних вимог і можливістю оперативно зайняти невелику суму. Подати заявку та отримати мікропозику у багатьох сервісах онлайн кредитування можна цілодобово. Вся процедура займе від сили 30-40 хвилин.

  1. Перейдіть на сайт мікрофінансової організації.
  2. На калькуляторі виберіть суму та строк кредиту.
  3. Пройдіть реєстрацію, заповнивши анкету клієнта.
  4. Якщо потрібно, завантажте фото документів.
  5. Додайте картку, на яку будуть зараховані гроші.
  6. Подайте заявку і чекайте на схвалення позики.
  7. Підпишіть договір за допомогою SMS-коду.

Після підписання договору сума позики надійде на вказану банківську картку протягом кількох хвилин. Повернути борг можна різними способами: оплата банківською картою в особистому кабінеті, через термінали, інтернет-банкінг та ін. Рекомендуємо серйозно підходити до вибору МФО та уважно вивчати кредитний договір.

Чи вигідні мікрофінансовим організаціям безвідсоткові позики?

Кредити під 0% викликають сумніви – важко повірити, що кредитори видають гроші без відсотків. І, звісно, постає питання, навіщо МФО кредитують із нульовою ставкою? Справа в тому, що кількість мікрофінансових компаній в Україні швидко зростає. Серйозна конкуренція змушує привертати увагу за допомогою акцій та програм лояльності. Для розширення клієнтської бази та підвищення впізнаваності бренду пропонується безвідсотковий кредит.

Зазвичай кредити без відсотків видаються лише при першому зверненні в МФО. Так мікрофінансові компанії знайомлять із пропонованими послугами. Подібні акції вигідні для обох сторін: для позичальників та МФО. Багато клієнтів з часом повертаються та беруть другий кредит. Це підтверджує статистика. А друга та наступні позики надаються вже під вищу відсоткову ставку, від 0.5% і більше. Що дозволяє сервісам онлайн кредитування заробляти. Можна сміливо сказати, що для мікрофінансових організацій позики під 0% – це свого роду інвестиції.

Тож ніяких «підводних каменів» у безвідсоткових позиках немає. Але є нюанс, який дуже часто забувають, а багато хто й не знає. Хоча це все чорним по білому прописано в договорі, який традиційно ніхто не любить читати. Цей нюанс полягає в тому, що якщо клієнт прострочить позику, то за весь термін будуть нараховані відсотки за базовою ставкою, а не акційною 0.01%. Лише один день прострочення та безвідсотковий кредит перетворюється на геморой. В принципі, все чесно – не вмієш виконувати зобов'язання, отже, не отримаєш кредит без відсотків.

Важливо знати
Акційна відсоткова ставка 0.01% діє лише тоді, коли клієнт вчасно сплачує кредит. У разі прострочення ставка 0.01% перетворюється на стандартну, яка становить у середньому 1.80-2.50%, що залежить від обраної МФО. Відбувається перерахунок і за весь термін користування кредитними коштами нараховуються відсотки за базовою ставкою. Так, оформивши мікрокредит 10 000 під 0.01% на 30 днів, наприкінці терміну потрібно було повернути 10 030. Але якщо своєчасно не закрити борг, то підсумкова сума зростає до 16 000, якщо базова ставка дорівнює 2% на день.