Непросто писати про кредити, коли за вікном війна, але треба звикати до цієї хворої реальності, жити, працювати і всіма силами наближати перемогу над йоб**им сусідом. Потреба в позиках нікуди не зникла, навіть навпаки, у кілька разів зросла з очевидних причин. Запитань накопичилося чимало і сьогодні ви дізнаєтеся, як працюють МФО в період воєнного стану, які є особливості кредитування і чи реально отримати мікропозику під час війни.

Кредити в МФО під час війни

МФО під час війни: хронологія подій

  • Вранці 24 лютого мікрофінансові компанії за інерцією видавали позики. До 12:00 вже всі зупинили роботу. Відповідно до законодавства, нарахування пені та штрафів заборонено.
  • У березні МФО пропонували спеціальні умови погашення оформлених до війни кредитів. Наприклад, Moneyveo надавав знижку 90% на нараховані відсотки. Деякі компанії взагалі списували відсотки, якщо клієнт повертав тіло кредиту.
  • Наприкінці березня деякі МФО відновили роботу, однією з перших була Zecredit, якій довелося міняти логотип через кляту Z.
  • Ближче до середини травня ринок онлайн кредитів почав оживати. Список працюючих під час війни МФО почав збільшуватися.
  • Влітку тенденція продовжилася. Мікрофінансові організації адаптувалися під нинішні реалії та навіть запустили різні акції.

Як працюють мікрофінансові організації під час воєнного стану?

Війна позначилася на роботі МФО та умовах кредитування. Найголовніша зміна – обмеження за географічною ознакою. Жителі не всіх областей можуть отримати мікропозику. Насамперед це стосується тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Харківської областей. У деяких організаціях зовсім не кредитують клієнтів із перерахованих областей. Є МФО, в яких не зможуть отримати мікропозику мешканці Дніпропетровської, Сумської, Чернігівської та Одеської областей. Тобто прифронтові регіони. Ці нюанси варто враховувати перед тим, як подавати заявку на кредит.

В іншому необхідно виділити підвищення процентних ставок. Ряд МФО скасували позику під 0% для нових клієнтів, проте не всі – отримати кредит без відсотків під час війни цілком реально. Промокодів зараз дуже мало, акції проводять лише одиниці. Ну і, само собою зрозуміло, через високий попит і високі ризики оформити мікрокредит на карту стало набагато складніше, відсоток відмов збільшився в кілька разів у порівнянні з довоєнним періодом. Але складно – не значить неможливо.

Які МФО видають мікрокредити під час війни?

Якщо до війни українці могли звернутися до більш ніж 70 мікрофінансових організацій, то зараз працює менше 20 компаній. Для того щоб отримати позику, перейдіть в актуальний рейтинг МФО, які видають онлайн кредити під час війни. Ми намагаємося стежити за ситуацією та регулярно оновлювати сторінку. Слава Україні, Ми переможемо!