Сьогодні поговоримо про наболіле – борги в мікрофінансових організаціях по кредитах і що з ними робити, коли немає можливості справлятися зі своїми зобов'язаннями згідно з договором. Реструктуризація заборгованості в МФО найчастіше є єдиним виходом з важкої фінансової ситуації, розв'язує руки боржнику і дозволяє невеликими кроками погасити позики.

Реструктуризація в МФО

Існує думка, що реструктуризація мікрокредитів – це міф і що з МФО неможливо домовитися. Зробити це дійсно непросто, але цілком реально. І далі ви дізнаєтеся, як досягти домовленості з мікрофінансовими компаніями, а також зможете абсолютно безкоштовно отримати форму заяви на реструктуризацію боргу.

Що таке реструктуризація боргу в МФО?

Реструктуризація заборгованості – це погашення кредиту на більш вигідних для позичальника умовах, що досягається за рахунок збільшення терміну кредитування і, відповідно, зменшення регулярних платежів. Іншими словами, це зміна умов договору в кращу для клієнта сторону. Після цієї процедури нарахування будь-яких відсотків зупиняється і боржник отримує новий графік оплати.

Не варто плутати з рефінансуванням мікропозик. Рефінансування – це отримання нового кредиту в іншій організації або банку (рідше в тому ж місці) для погашення наявного боргу. Перекредитування позик є утопією для нинішніх реалій, тому навіть не варто витрачати час на пошуки способів рефінансування. Хіба що взяти новий в іншому МФО.

Дослівно реструктуризація означає зміну структури. Тобто процедура змінює саму структури кредиту, за яким утворилася заборгованість. Заморожується нарахування відсотків, штрафів, пені та позичальник підписує новий кредитний договір, згідно з яким він повинен щомісяця (або інший календар платежів) вносити мінімальну суму до повного погашення боргу.

Як домовитися з МФО про реструктуризацію кредиту?

Мікрофінансові організації неохоче йдуть на реструктуризацію. На своїх сайтах вони пропонують лише пролонгацію позики в якості альтернативи. Якщо звернутися в підтримку, то теж почуєте, що вони не пропонують опцію реструктуризації і запропонують вам пролонгувати договір. Але який сенс у продовженні кредиту, якщо ви розумієте, що не справляєтеся зі своїми зобов'язаннями і все глибше занурюється в боргову яму.

Насправді, коли клієнт повністю припиняє вносити платежі, МФО починає йти назустріч і саме може запропонувати реструктуризацію. Якщо мислити тверезо, то це найкращий вихід як для позичальника, так і для сервісу кредитування. Ви поступово позбавляєтеся від вантажу боргів, а вони – повертають суму виданої позики, плюс отримують певний прибуток.

Для того щоб добитися реструктуризації боргу, необхідно написати заяву на реструктуризацію кредиту і відправити Укрпоштою цінний лист з описом вкладення на юридичну адресу компанії. І ще один екземпляр бажано відіслати на електронну пошту МФО. Не факт, що з першого разу ви отримаєте схвалення. Якщо прийде відмова, відправляйте повторні листи, поки не досягнете бажаного.

Завантажити форму заяви на реструктуризацію заборгованості

Такі документи можна купити на різних спеціалізованих сайтах, однак ми публікуємо його безкоштовно. У його правильності можете не сумніватися, оскільки складали форму професійні юристи, які не перший рік допомагають боржникам.

Завантажити зразок заяви на реструктуризацію кредиту в мікрофінансовій організації можна за посиланням. Там все чітко і зрозуміло, потрібно лише заповнити в бланку поля, виділені зеленим кольором. Після чого можна йти на пошту.

І наостанок найголовніше: домовленість з МФО про реструктуризацію повинна бути не на словах, а закріплена відповідним договором. В ідеалі вимагайте, щоб вони прислали лист з договором поштою, але електронний варіант – теж підійде.