Національний банк України продовжує дуже жорстко карати учасників ринку небанківських фінансових послуг. Цього разу під його гарячу руку потрапила мікрофінансова організація Кача Гроші. Достатньо популярна МФО, яка працювала з 2018 року. Трохи більше року тому сервіс онлайн кредитування провів ребрендинг, змінивши назву з "Качай Гроші" на "Кача Гроші", оновивши логотип і дизайн сайту. У жовтні 2023 року НБУ попередив компанію, наклавши штраф у розмірі 459 тисяч гривень за порушення низки вимог законодавства України. А наприкінці травня 2024 року ліцензію Кача Гроші було анульовано.

МФО Кача Гроші втратила ліцензію

На сайті Нацбанку зазначено, що до компанії застосовано захід впливу у вигляді анулювання ліцензії у зв'язку з невідповідністю діяльності установи вимогам законодавства з урахуванням визнання Національним банком України ділової репутації ТОВ "Качай Гроші" небездоганною. Рішення набуло чинності 28 травня 2024 року.

Варто зазначити, що мікрофінансова організація Кача Гроші припинила видачу онлайн кредитів ще в січні 2024 року. Швидше за все, сподівалися вирішити проблему, але, як бачимо, не вдалося. Зараз на офіційному сайті сервісу є інформація, що ліцензію компанії скасовано, але всі зобов'язання позичальників є чинними та обов'язковими до виконання. Якщо у вас є незакритий кредит у цій МФО, платити його все одно доведеться – це передбачено законодавством.

Отже, Кача Гроші поповнила список МФО України, які закрилися. І навряд чи компанія зможе заново отримати ліцензію і знову повернутися на ринок. Адже набагато простіше відкрити нову мікрофінансову організацію. Навесні 2023 року втратили свої ліцензії спочатку Ccloan і Mister Cash, а трохи пізніше Zecredit та Banana Credit. Ніхто з них не поновив кредитування.