Навіть якщо ви представник того вимираючого виду людей, які ніколи не брали кредитів і не оформляли кредитних карток, періодично рекомендується перевіряти свою кредитну історію, оскільки від помилок та шахраїв не застрахований ніхто. А якщо ви регулярно звертаєтеся за кредитами до банків, МФО та інших фінансових організацій, то вам обов'язково потрібно хоча б раз на рік робити перевірку. Тим більше, що УБКІ (головне бюро кредитних історій в Україні) дозволяє безкоштовно перевірити кредитну історію один раз на рік. І у цьому матеріалі ми детально розповімо, як це зробити.

УБКІ

Способи перевірки кредитної історії в Україні

Почати варто з того, що в Україні є чотири бюро кредитних історій: Українське бюро кредитних історій (УБКІ), Міжнародне бюро кредитних історій, Перше українське бюро кредитних історій та Українське кредитне бюро. Основним та найбільшим є УБКІ – компанія, яка заснована Приватбанком, зберігає понад 70 мільйонів кредитних історій. Тому далі йтиметься про УБКІ та перевірку КІ саме в цьому бюро. Перевірити свою кредитну історію в УБКІ можна кількома способами:

  • На офіційному сайті кредитного бюро ubki.ua;
  • У мобільному додатку УБКІ для iOS та Android;
  • У чат-боті "Кредитна історія УБКІ" в Telegram;
  • Поштою, надіславши заяву на поштову адресу УБКІ;
  • На сайті Приват24, у розділі «Мої рахунки – Кредитний рейтинг»;
  • У додатку Приват24, у розділі «Меню – Кредитний рейтинг».

Який би ви не обрали спосіб, один раз на рік перевірка кредитної історії доступна безкоштовно. Ми ж детально розглянемо перший спосіб – перевірка кредитної історії на офіційному сайті УБКІ.

Безкоштовна перевірка кредитної історії в УБКІ

Зверніть увагу, щоб отримати кредитну історію необхідно вказувати свій фінансовий номер телефону, тобто той, який прив'язаний до інтернет-банкінгу (пункт 4 у наведеній нижче інструкції).

  1. Переходимо на сайт Українського бюро кредитних історій ubki.ua;
  2. У меню потрібно вибрати "Приватним особам" і потім натискаємо "Кредитна історія";
  3. На сторінці, що відкриється, натискаємо кнопку "Отримати";
  4. Тепер вибираємо "Позичальник" і потім вводимо номер телефону та дату народження;
  5. Далі натискаєте "Увійти" або "Вхід за допомогою Дія.Підпис";
  6. Якщо вибрали перший варіант, то очікуйте 1 хвилину і потім вибирайте "Отримати SMS з кодом підтвердження";
  7. У вікні введіть отриманий код і чекайте на звіт;
  8. І наостанок залишається натиснути кнопку "Завантажити", щоб побачити свою кредитну історію.

У тому випадку, якщо ви цього року вже використали можливість безкоштовно перевірити кредитну історію, але вам потрібно зробити це ще раз з тієї чи іншої причини, то доведеться заплатити 90 гривень. Або підключити послугу "СтатусКонтроль". Безкоштовний звіт нічим не відрізняється від платного.

Яка інформація надається у звіті про кредитну історію?

Отже, ви отримали звіт про свою кредитну історію. Перевіряємо інформацію і розбираємося, що, де і навіщо. Вгорі вказані персональні дані: ПІБ, ІПН (РНОКПП) та дата народження. Далі можна побачити фінансові зобов'язання – спочатку відкриті або пролонговані кредити, а потім – закриті. Вказується сума кредиту, дата отримання, фінансова організація (банк, МФО), в якій отримано позику, дата погашення, прострочення та інша важлива інформація.

Кредитні картки – це теж кредит, тому не лякайтеся, якщо побачили у звіті відкриті кредити, хоча жодних позик не брали. Ознайомтеся детально і ви побачите, в якому банку оформлена кредитка, як змінювався кредитний ліміт, чи були прострочення та інші дані.

Опускаємося нижче та бачимо підсумки: загальну суму кредитів, суму відкритих лімітів, загальний розмір заборгованості та прострочену заборгованість. Ще нижче наведено борги за комунальні послуги. Так, і таке є. Далі інформація про виконавчі провадження. Сподіваємось, що у вас там пусто.

І в кінці звіту про кредитну історію йде реєстр запитів. Тут відображаються всі перевірки вашої кредитної історії різними кредиторами. Щоразу, коли ви подаєте заявки на мікропозику в МФО, кредит у банку, оформляєте кредитку або запитуєте збільшення кредитного ліміту по картці, ви даєте згоду на перевірку своєї кредитної історії. Ознайомтеся детально з реєстром запитів, щоб дізнатися, які фінансові організації запитували в УБКІ вашу кредитну історію.

Як оскаржити кредитну історію?

Може бути таке, що під час перевірки своєї кредитної історії на сайті УБКІ ви виявите помилки. Наприклад, мікропозика давно погашена, але у звіті зазначено, що вона активна або пролонгована. Таке трапляється. Помилки в базі можливі, особливо якщо ви активно користуєтеся кредитами. Але це дуже легко виправити, не турбуйтесь.

Для того, щоб оскаржити кредитну історію, необхідно авторизуватися на сайті УБКІ, опуститися вниз головної сторінки та знайти посилання "Оскаржити кредитну історію". І там детально опишіть свою проблему, вказавши номер договору, який можна знайти у звіті. Після цього компанія зв'яжеться з фінансовою організацією та актуалізує інформацію, виправивши помилки.

Навіщо перевіряти свою кредитну історію?

Причин для перевірки кредитної історії дуже багато. Насамперед це необхідно для власного спокою. Якщо ви не берете кредити, це необхідно для захисту від шахрайських дій. Можливо, шахраї взяли на вас кредит, а ви про це й не знаєте. Чим раніше виявиться проблема, тим краще для вас. Активним позичальникам не завадить дізнатися кредитну історію, щоб переконатися в тому, що погашені кредити дійсно закриті і жодних зайвих боргів немає.

Перевірка кредитного рейтингу є окремою послугою та коштує 70 гривень, безкоштовне отримання інформації про кредитний рейтинг не передбачено на сайті УБКІ. Дізнавшись свій кредитний рейтинг, ви зможете оцінити шанси на отримання кредиту в банку чи МФО.